Petak, 19 Aprila, 2024

Upozorenje Službe civilne zaštite Grada Tuzla zbog olujnog vjetra u naredna dva dana

Prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda danas se očekuju vjetrovi od 70 do 90 kilometara na sat a dominirat će južni vjetar praćen olujnim udarima.

Ovaj znak upozorenja od strane Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH upućuje na to da je vrijeme opasno i da su neuobičajene vremenske prilike prognozirane za naredna dva dana. Šteta i ljudske žrtve su moguće te treba biti oprezan i redovno provjeravati informacije o očekivanim meteorološkim uvjetima. Građani trebaju biti svjesni rizika koji je neizbježan i slijediti uputstva data od strane nadležnih državnih organa.

Upute za postupanje (OLUJNI ILI ORKANSKI VJETAR):

Postupak u slučaju jakog vjetra:

Ako ste na otvorenom:

  • Kao pješak, krećite se u pognutom stavu, uz zavjetrinu ako je ima, pridržavajući se za čvrste predmete,
  • Vodite računa o mogućnosti pada crijepa s krova, grana s drveća i slično,
  • Ne sklanjajte se ispod drveća zbog opasnosti od udara groma, loma grana ili rušenja stabla,
  • Svoje vozilo sklonite u čvrsti objekt, a ako to nije moguće parkirajte ga na otvorenom prostoru (ne uz kuće ili drveće),
  • Ukoliko vozite, poštujte upozorenja i zabrane nadležnih službi, a ako vas je vjetar, sa ili bez padavina zahvatio na otvorenoj cesti, zaustavite vozilo van saobraćajnice, po mogućnosti u prirodnoj zavjetrini.

Isto tako, apelujemo i na građane da je, i u ovom slučaju, kao i u slučaju drugih ekstremnih opasnosti, potrebno uključenje cijele lokalne zajednice, uključujući i građane, čije je pravo i obaveza da učestvuju u zaštiti i spašavanju, a prije svega da:

Ukoliko primjete opasnosti koje mogu povećati rizik po njihovo zdravlje i zdravlje i sigurnost svojih susjeda, posebno iz ranjivih kategorija (stari i iznemogli, djeca, bolesni i sl.) se organiziraju i svojim snagama, neugrožavajući svoje zdravlje i sigurnost, otklone ili ublaže određenu opasnost i omoguće pristup hitnim službama za što brži dolazak na mjesto nesreće. Samo takvim organiziranjem možemo ublažiti, spriječiti i spasiti ljudske živote.

VIJESTI

Najnovije vijesti