Utorak, 27 Februara, 2024

38 posto Evropljana više nema tri obroka dnevno

Prema rezultatima posljednjeg istraživanja, više od polovine Evropljana je smanjilo potrošnju u domaćinstvu te 38 posto Evropljana više nema tri obroka dnevno.

Ovo je utvrđeno istraživanjem Evropski barometar o siromaštvu i nesigurnosti, a kojim je bilo obuhvaćeno više od 10.000 ljudi. Istraživanje za francusku organizaciju Secours Populaire je provela agencija za ispitivanje javnog mnijenja Ipsos.

Pokazalo se da je rast cijena trećinu stanovnika Starog kontinenta gurnuo u nesigurnu finansijsku situaciju, da je veliki onih koji su primoran preskakati obroke te da su primorani ne teške finansijske izbore. Najviše onih koji su primorani preskakati obroke je u Grčkoj i Moldaviji.

Skoro svaki drugi Evropljanin smatra da se suočava s visokim rizikom da u sljedećih nekoliko mjeseci bude u nesigurnoj finansijskoj situaciji. Prema Evropskom statističkom uredu (Eurostat), stopa rizika od siromaštva u Evropskoj uniji je 2021. iznosila 17 posto. Samo 15 posto anketiranih je kazalo da ne obraća pažnju na svoje svakodnevne troškove. Nezavidna finansijska situacija se odražava i kroz to da se ne koristi grijanje, pozajmljivanje novca i izostanak liječenja.

Istraživanje koje je Fondacija Joseph Rowntree (JRF) provela u junu ove godine pokazalo je da 5,7 miliona domaćinstava u Velikoj Britaniji nema dovoljno novca za hranu, što su u ovoj fondaciji nazvali “užasnom novom normalnosti”.

Ozbiljnost situacije u Evropi se pokazuje i u tome da postoje brojni roditelji koji su kazali da su ograničili svoju ishranu da bi prehranili djecu. Naime, 21 posto roditelja je kazalo da im se barem jedno desilo da ne jedu dovoljno kako bi prehranili svoju djecu, prenosi Euronews.

VIJESTI

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najnovije vijesti