Subota, 23 Septembra, 2023

Apel: Ne ulazite u minska polja zbog Pokemona!

pokemon-go

Humanitarna organizacija “Posavina bez mina” iz Brčkog dobila je informaciju da pojedini korisnici aplikacije Pokemon Go u BiH zalaze u minski rizične površine da bi našli pokemona.

Mole se svi građani da to ne čine i da poštuju postavljene znakove minske opasnosti i da ne zalaze u područja koja su im nepoznata”, objavila je ova organizacija na svojoj Fejsbuk stranici.

Igrica Pokemon Go funkcioniše tako da se uključi geolokacija na mobilnom telefonu i prikaže se mapa po kojoj igrač hoda. I tako sve dok se ne pojavi Pokemon. Tada se igrica prebacuje u virtualnu stvarnost – na ekranu mobilnog vidi se stvarni prostor u kojem se igrač nalazi (a koji se vidi zahvaljujući kameri na telefonu) i Pokemon koji može biti u grmlju, fontani, na ulici… Gledajući u ekrane mobitela, ljudi tumaraju po gradovima i selima, a već je zabilježeno i nekoliko incidenata i povreda tokom igre. kako u igrici postoji mogućnost privlačenja drugih igrača, u svijetu su zabilježeni i slučajevi gdje lopovi koriste igricu za privlačenje potencijalnih žrtava na osamljena područja kako bi ih lakše opljačkali ili napravili i gore stvari. Preporuka, ostanite u stvarnom životu.

Radio Srebrenik/ N1

VIJESTI

MARKETING

SERVISNE INFORMACIJE