Četvrtak, 23 Maja, 2024

Asocijacija srednjoškolaca u BiH organizira Socijalni dan

Socijalni dan je dan kada srednjoškolci svoje školske klupe zamijene radnim mjestima. Novac koji se zaradi Socijalnim danomdonira se u svrhe financiranja omladinskih projekata. Ovaj projekt se već desecima godina odvija u mnogim europskim državama, poput Belgije, Danske, Italije, Norveške i Njemačke.

Socijalnim danom svi uče, i svi dobivaju. Srednjoškolci kušaju rad kroz puno radno vrijeme, škole omogućuju svojim učenicima određeni vid praktične nastave, a kompanije ulažu u lokalnu zajednicu.

Svaka kompanija koja odluči biti partner na ovom projektu i na taj način dati priliku srednjoškolcima da na jedan dan rade u njihovim preduzećima u isto će vrijeme investirati u samu lokalnu zajednicu, ali i u mlade ljude koji će jednog dana postati nosioci cjelokupnog društva.

Šesnaest većih gradova Bosne i Hercegovine su nositelji projekta (Sarajevo, Bihać, Zenica, Tuzla, Brčko, Mostar, Goražde,Orašje,Banja Luka, Cazin,  Posušje, Gradačac, Fojnica, Bijeljina,Trebinje i Bugojno), a u projekt je osim gradova nositelja uključeno još i trideset manjih lokalnih zajednica,

kako bi svi srednjoškolci imali jednaku, i jedinstvenu priliku da sami zarade novac za promjene na kojima će raditi u svome gradu.

Pripremu prvog Socijalnog dana u organizaciji Asocijacije srednjoškolaca u BiH financijski podržava njemačka omladinska fondacija Schüler Helfen Leben (SHL – Učenici pomažu život), koja je usmjerena  na stvaranje uvjeta za uspješnu budućnost mladih u Bosni i Hercegovini, kroz razvijanje kapaciteta mladih kako bi postali društveno angažirani i aktivno uključeni u donošenje odluka u svojim zajednicama. Kroz različite programe, SHL mladima pomaže da zauzmu svoje pravo mjesto i odgovornost u društvu kao aktivni, kreativni i svjesni građani, te sudjeluju u izgradnji otvorenog društva gdje postoje jednaki standardi za sve. Za više informacija o SHL-u posjetite www.shl.ba.

Čitava priča Socijalnog dana Asocijacije srednjoškolaca u BiH usko je vezana za SHL. Zahvaljujući novcu koji se prikuplja svake godine na Socijalnom danu u Njemačkoj, Asocijacija danas i postoji.

Asocijacija srednjoškolaca u BiH (ASuBiH) je organizacija koja se kroz svoje aktivnosti i projekte zalaže za poboljšanje statusa srednjoškolaca u BiH, s ciljem da se stvore bolji uslovi obrazovanja u našoj državi i međusobno povežu srednjoškolci. Asocijacija okuplja preko 800 srednjoškolaca iz čak 55 lokalnih zajednica, čiji se broj stalno povećava.

Za više informacija o ASuBiH-u kao i realiziranim aktivnostima posjetite www.asubih.ba.

VIJESTI

Najnovije vijesti