Četvrtak, 13 Juna, 2024
No menu items!

Banjalučki novinari u znak protesta poslanicima ostavili polomljene olovke

Grupa novinara okupila se danas ispred zgrade Narodne skupštine Republike Srpske te poručila da će objaviti imena i prezimena svih poslanika koji budu glasali za kriminalizaciju klevete i uvrede.

Poslanici NSRS-a će na sjednici koja je počela, razmatrati Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona RS kao osmu tačku, kojim se uvode nova krivična djela protiv časti i ugleda, odnosno krivično djelo uvrede i klevete, za šta su propisane novčane kazne do čak 120.000 KM.

Predsjednik Kluba novinara Banja Luka Siniša Vukelić kazao je da su novinari u znak protesta polomili olovke te ih ostavili poslanicima kako bi se, kaže, sami nastavili baviti novinarstvom, jer bi usvajanje tako represivnog zakona ugasilo novinarstvo.

– Pozivamo poslanike da glasaju po savjesti, a ne stranačkoj pripadnosti. Čak je i premijer priznao da je ovaj zakon loš, ali da je ipak upućen u javnu raspravu – istakao je Vukelić.

Vladajuća koalicija u RS je pozvala novinare da se uključe u javnu raspravu o ovom zakonu, ali su novinari poručili da je javna rasprava besmislena ako kriminalizacija klevete i uvrede ostane u tekstu.

Šef Delegacije EU Johann Sattler uputio je pismo najužem rukovodstvu Narodne skupštine Republike Srpske, pozivajući ih da povuku taj dokument.

Udruženje građana “Radnički pokret” također je u 12 sati pozvalo na mirno okupljanje.

– Ovaj zakon je stavljanje okova i lijepljenje usta i ne smijemo dopustiti da ovo ikada stupi na snagu – poručili su iz Udruženja.

federalna.ba/Fena

VIJESTI

Najnovije vijesti