Četvrtak, 23 Maja, 2024

Dan uljarica u Brčkom: Poljoprivreda jedan od temelja razvijene prehrambene industrije

Institut za razvoj i unaprjeđenje poljoprivrede – IRUP Brčko i kompanija ”BIMAL” održali su u Brčkom Dan uljarica na temu ”Značaj poljoprivrede za razvoj prehrambene industrije”.

Kroz analizu stanja u domaćoj poljoprivredi i utjecaja koji ona ima na prehrambeni sektor, izneseni su zaključci o poljoprivrednom potencijalu i usklađenosti s potrebama prerađivačkog sektora.

”Razvijenost poljoprivredne proizvodnje ima direktan utjecaj na prehrambenu industriju. Zbog usitnjenosti posjeda naši poljoprivrednici su i dalje mali proizvođači i iz tih razloga je neminovno pronalaženje kvalitetnih rješenja za uvezivanje poljoprivrednih proizvođača. Zato je i cilj današnjeg skupa identifikacija osjetljivosti sektora i donošenje mehanizama i aktivnosti koji će dati rezultate za produktivniju poljoprivrednu proizvodnju i razvijenu prehrambenu industriju”, rekao je Ševal Suljkanović, izvršni direktor za ekonomska pitanja kompanije ”BIMAL”.

Suljkanović je dodao da je Dan uljarica odlična prilika da se jednom godišnje okupe poljoprivrednici, resorne institucije i struka, te da razgovaraju o transformaciji poljoprivrednog sustava i potrebama poljoprivrednih proizvođača.

”Poljoprivreda je aktualan, živ sektor, čijim jačanjem dolazi do sveukupnog razvoja proizvodnje u Bosni i Hercegovini”, rekao je Suljkanović.

Sudionici panela bili su predstavnici Ministarstva poljoprivrede Republike Srpske i Federacije BiH, Odjeljenja za poljoprivredu Brčko distrikta, te Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Posavskog kantona uz organizatora poljoprivredne proizvođače.

Kroz diskusiju i razmjenu iskustava zaključeno je da je poljoprivreda jedan od temelja prehrambene industrije gdje i dalje postoji značajan prostor za razvoj i unapređenje.

federalna.ba/Fena

VIJESTI

BIZNIS vijesti