Nedjelja, 21 Aprila, 2024

Biden danas postaje predsjednik, Washington je pod opsadom vojske

Nakon predsjedničkih izbora održanih 3. novembra i mjesecima dugog procesa potvrđivanja glasova, novozabrani američki predsjednik Joe Biden položit će zakletvu i stupiti na dužnost u srijedu 20. januara. Zakletvu će također položiti i potpredsjednica Kamala Harris.

Iako tradicionalno učestvuju u ceremoniji, aktuelni predsjednik Donald Trump neće ušestovati u inauguraciji. On bi trebao napustiti Washington 20. januara ujutro i odletjeti u svoj klub Mar-a-Lago u Palm Beachu na Floridi.

U svom oproštajnom obraćanju javnosti, tokom kojeg je rekao da naredna administracija polaže zakletvu, ali se niti jednom nije obratio Joe Bidenu imenu, Trump je rekao da ono što su pokrenuli “je samo početak. “Uradili smo ono po šta smo došli – i mnogo više od toga.” Također je pozvao sve Amerikance da se “mole” za novu administraciju.

Još nije jasno da li će potpredsjednik Mike Pence prisustvovati ceremoniji.

Ovim se završava višemjesečni izborni proces kojeg je Trump osporavao cijelo vrijeme tvrdeći da je on pobijedio na izborima te da su rezultati dio široko rasprostranjene prevare, uprkos što je njegov tim izgubio brojne pravne bitke.

Slično je ponovio i 6. januara uoči potvrđivanja elektorskih glasova, nakon čega su njegove nasilne pristalice upale u zgradu Kongresa, zbog čega je proces pauziran a pet osoba poginulo, uključujući policajca. Rezultati su na koncu potvrđeni.

Potpredsjednik Mike Pence, koji je kao predsjedavajući Senata nadzirao postupak potvrđivanja glasova, potvrdio je Kongresu da su od 538 glasova elektorskog koledža Joe Biden i Kamal Harris dobili 306, a Donald Trump i Mike Pence 232 – što odražava rezultate predsjedničkih izbora održanih u novembru 2020. godine.

Upad u Kongres doveo je do toga da Zastupnički dom Kongresa ponovo opozove Trumpa, ovaj put zbog poticanja na nasilje. Slijedi suđenje u Senatu.

Nedavno nasilje također je dovelo do pojačane sigurnosti na ulicama ali i u institucijama širom Washingtona.

Očekuje se raspoređivanje oko 25.000 pripadnika Nacionalne garde, a Federalni istražni biro (FBI) ranije je upozorio na moguće proteste ekstremnih desničara širom Sjedinjenih Država.

Inauguracija novoizabranog predsjednika počine u 18:00 CET.

Glumac Tom Hanks bit će domaćin prigodnog televizijskog specijala 20. januara posvećenog inauguraciji, a specijal “Proslava Amerike” trajat će 90 minuta i sadržavat će nastupe poznatih osoba, uključujući Jona Bon Jovija, Demi Lovato, Justina Timberlakea i Ant Clemonsa, navodi se u priopćenju Bidenovog osnivačkog odbora.

VIJESTI

Najnovije vijesti