Nedjelja, 14 Jula, 2024

BiH / Danas primopredaja dužnosti između Schmidta i Inzka

Primopredaja dužnosti između novog visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Christiana Schmidta i bivšeg Valentina Inzka bit će održana danas u zgradi OHR-a u Sarajevu.

Ovom prilikom okupljenima će se s obratiti i novi visoki predstavnik.

Podsjetimo, Schmidt je u subotu došao u Sarajevo, a prije toga je posjetio područje Mostara, Trebinja i Blagaja.

U nedjelju se sastao sa gradonačelnicom Sarajeva Benjaminom Karić i američkim ambasadorom u BiH Ericom Nelsonom.

Uz iskrenu dobrodošlicu, sarajevska gradonačelnica je poželjela Schmidtu uspješnu misiju u našoj zemlji.

“Posebno zadovoljstvo je u Vijećnici ugostiti Christiana Schmidta, novoimenovanog Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini.

Uz iskrenu dobrodošlicu, poželjela sam mu uspješnu misiju u našoj zemlji, te izrazila zadovoljstvo što je Grad Sarajevo prva institucija koju je posjetio po dolasku u Bosnu i Hercegovinu i njen glavni grad Sarajevo”, kazala je Karić.

U ponedjeljak u večernjim satima planiran je i prijem u povodu dolaska Schmidta.

Prema najavama, pored Schmidta prisutnima će se obratiti i Inzko, državni sekretar u Ministarstvu vanjskih poslova Njemačke Miguel Berger i predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Na prijemu će biti prisutan i drugi član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, dok je Milorad Dodik u nedjelju potvrdio da neće doći.

Prijem će se održati u atriju Zemaljskog muzeja u Sarajevu.

Za utorak, 3. august, planiran je sastanak novoimenovanog visokog predstavnika s članovima Predsjedništva BiH, a u srijedu, 4. augusta, njegova nastupna press konferencija.

VIJESTI

Najnovije vijesti