Utorak, 25 Juna, 2024

BiH je sedma na popisu 40 zemalja po proizvodnji struje upotrebom uglja

Srbija i BiH jedine su dvije među 40 zemalja s najvećim udjelom ugljena u proizvodnji električne energije koje nisu prihvatile nikakvu obvezu postupnog izbacivanja iz upotrebe fosilnih goriva, pokazuju podaci Međunarodne agencije za energetiku (IEA), piše Večernji list.

Prvih pet na listi zemalja su Bocvana, koja gotovo 100 posto električne energije dobiva iz uglja, Kosovo, oko 95 posto, Južna Afrika oko 93 posto, Mongolija 85, Indija s oko 75 i Srbija s oko 70 psto. BiH je na sedmom mjestu s nešto manjim postotkom, a slijede Poljska, Maroko.

Kako se navodi u izvještaju IAE, Kosovo ima međunarodnu obavezu ne graditi termoelektrane na uglja, dok se Srbija i BiH nisu obavezale postupno napuštati ugalj niti je usvojen nacionalni plan za “neto nula” emisiju plinova staklenika. To isto vrijedi za Mongoliju, Zimbabve, Gvatemalu.

Sjeverna Makedonija je prihvatila međunarodnu obvezu prestanka korištenja uglja, čime se pridružila skupini zemalja s puno većim udjelom uglja u proizvodnji struje. Alessandro Blasi, posebni savjetnik izvršnog direktora IEA-e, rekao je da je ugalj najveći izvor za proizvodnju električne energije i najveći izvor emisije CO2 iz energetskog sektora. KLIX

VIJESTI

Najnovije vijesti