Ponedjeljak, 20 Maja, 2024

BiH se još nije pridružila evropskim javnim nabavkama medicinske opreme

BiH je iskazala interes za učešće u zajedničkim javnim nabavkama sa zemljama članicama EU za medicinsku opremu radi borbe protiv korona virusa, ali se nije pridružila javnim nabavkama koje su dosad raspisane, rečeno je “Nezavisnim” u Evropskoj komisiji.

Naime, kako nam je objašnjeno u nezvaničnom razgovoru, Evropska komisija je pozvala zemlje zapadnog Balkana da im se pridruže u nabavci medicinske opreme u borbi protiv virusa korona, kako bi im pomogla da dobiju što kvalitetniju opremu po što povoljnijim cijenama. Prvi tender je, kako nam je objašnjeno, raspisan 17. juna ove godine, a rok za prijave istekao je 9. jula. BiH se nije pridružila ovom tenderu. U zajedničkom tenderu nalazila su se 24 medicinska proizvoda, svrstana u šest kategorija. U to, kako nam je pojašnjeno, spadaju nabavka analgetika i kortikosteroida, zatim antibiotika, sredstava za opuštanje mišića, anestetika i sedativa te drugih lijekova.

Međutim, još nije kasno da se BiH priključi i nabavi barem neke od lijekova i tako pokrije dio svojih potreba, ali s obzirom na to da je istekao rok za prijavu, BiH bi, kako nam je objašnjeno, prema članu 30. Ugovora o zajedničkim javnim nabavkama mogla da zatraži dio opreme koja se nalazi u nabavljenoj rezervi. Da bi to mogla da učini, potrebno je da se formalno obrati nekoj članici EU i da s njom sklopi ugovor o otkupu dijela opreme sklapanjem posebnog ugovora. Jedini uslov je da taj ugovor mora da bude u skladu s evropskim pravilima o javnim nabavkama.

Takođe, rečeno nam je da BiH nije obavezna da učestvuje u evropskim javnim nabavkama, ali ako bi željela da učestvuje, postoje tri formalna uslova. Prvi uslov predviđa imenovanje predstavnika i zamjenika predstavnika u odboru koji upravlja procesom javnih nabavki, te da obavijesti Evropsku komisiju da je učešće u EU javnim nabavkama usklađeno s domaćim pravilima. U slučaju da domaća pravila nisu usklađena, BiH bi mogla učestvovati u radu odbora kao posmatrač.

VIJESTI

Najnovije vijesti