Subota, 18 Maja, 2024

Cijene rominga na zapadnom Balkanu su sada nula

Vijeće za regionalnu saradnju (RCC) saopćilo je da je sretno i zadovoljno što je model „rominga kao kod kuće“ od 1. jula stupio na snagu na zapadnom Balkanu.

Podsjećaju da od 1. jula 2021. nema dodatnih naknada u romingu na domaću maloprodajnu cijenu za pozive, tekstualne poruke i prenos podataka na zapadnom Balkanu.

– Ponosni smo i sretni što je ovaj uspješan proces, na kojemu smo radili u cilju uklanjanja prepreka, granica i troškova vezanih za mobilni saobraćaj u regionu, konačno završen. Proces, koji je rezultat napornog rada vlada, regulatornih tijela i mobilnih operatera iz regiona, uz podršku Vijeća za regionalnu saradnju i Evropske komisije, rezultirao je Regionalnim sporazumom o smanjenju cijena rominga koji je zapadnobalkanska šestorka potpisala u aprilu 2019. godine. Taj je sporazum sada u potpunosti operativan i svi građani zapadnog Balkana trebaju imati mogućnost da uživaju u njegovim koristima – navodi se u saopćenju RCC-a.  

Dodaje se da su u isto vrijeme građani zabrinuti, javljaju im se i kažu da ih pojedini operateri ne obavještavaju o tome da od 1. jula 2021. više nema troškova rominga, da su poruke neodređene i komplikovane, a posebno one vezane za korištenje mobilnih podataka, odnosno interneta.

– Pozivamo telekom operatere i nacionalna regulatorna tijela da osiguraju adekvatno obavještavanje, kao i primjenu ovog sporazuma. Osim toga, građanima se savjetuje da za dodatne informacije kontaktiraju svoje mobilne operatere – navode iz RCC-a.

Podsjećaju da se u Regionalnom sporazumu o smanjenju cijena rominga jasno kaže da „od 1. jula 2021. godine pružaoci usluga rominga u regionu zapadnog Balkana neće naplaćivati nikakvu dodatnu naknadu uz domaću maloprodajnu cijenu korisnicima rominga u regionu zapadnog Balkana za regulirane pozive u romingu, odlazne ili dolazne, za sve regulirane SMS poruke koje se šalju u romingu i regulirane usluge prenosa podataka u romingu, uključujući i MMS poruke, kao ni opću naknadu za korištenje terminalne opreme ili usluge u inostranstvu“.   

(Vijesti.ba / FENA)

VIJESTI

Najnovije vijesti