Ponedjeljak, 15 Aprila, 2024

Covid pasoši: Povratak u normalu ili problem u nastajanju?

Vlade širom svijeta sve više razmatraju potencijalnu ulogu covid pasoša koje bi dobivali cijepljeni protiv koronavirusa, kada govore o ponovnom otvaranju svojih ekonomija na način da mogu identificirati ljude koji su zaštićeni, piše u četvrtak Reuters.

No, oni koji razvijaju takve tehnologije, upozoravaju da alati poput elektroničkog covid pasoša imaju i svoje posljedice, poput isključivanja cijelih grupa ljudi iz društvenih događanja te pozivaju parlamentarne zastupnike da ozbiljno razmisle o tome kako koristiti plodove rada programera i razvojnih inženjera.

Posebno su za covid pasoše zainteresirane turistička i zabavna industrija.

“Moramo se nastojati vratiti u normalu”, smatra Sacha Lord, suosnivač muzičkog festivala Parklife. On ističe da koncerti ili događanja na kojima se moraju provoditi mjere fizičkog razmaka naprosto nisu financijski održivi.

“Gaža nije gaža, festival nije festival ukoliko ne stojite rame uz rame sa svojim prijateljima”, rekao je Lord.

Mišljenja je, međutim, da bi pasoši za one koji su cijepljeni trebale biti izbor, a ne prisila te da oni koji ih odbijaju trebaju imati mogućnost da prilikom posjećivanja društvenih događanja, poput koncerata, mogu na ulazu napraviti brzinski test na koronavirus.

Među onima koji razvijaju “covid putovnice” su biometrijska kompanija iProov i kompanija za kibernetičku sigurnost Mvine, a te su kompanije dobile i novčanu pomoć britanske vlade. Sada te propusnice testira Britansko javno zdravstvo (NHS).

Osnivač i izvršni direktor iProofa Andrew Bud smatra da bi takve propusnice ili pasoši morali sadržavati samo dvije informacije: sliku osobe i potvrdu da je osoba s fotografije cijepljena.

“Jedino što trebate je povezati lice sa statusom o cijepljenju, identitet osobe se ne mora znati”, rekao je Bud.

U SAD-u, dodaje, već postoje takve propusnice koje izdaju privatna zdravstvena osiguranja za posjetitelje sportskih ili ostalih događanja.

“Mislim da potvrde o cijepljenju nameću važna društvena i politička pitanja. Naš je posao omogućiti tehnološku bazu za izradu covid pasoša ili potvrda (…) nije na nama da sudimo je li to dobra ili loša ideja”, kazao je Bud.

Upozorava, međutim, da bi moglo doći do diskriminacije, privilegija za određene grupe i isključivanja mladih koji su zadnji u redu za cijepljenje. Nada se da britanska vlada uzima sve to u obzir i da pomno i pažljivo razmišlja o svim posljedicama svoje buduće odluke po tom pitanju.

(Vijesti.ba / Hina)

VIJESTI

Najnovije vijesti