Subota, 18 Maja, 2024

Čuvanje krda na Kupresu plaćaju i do 2.000 KM

Iako količine još uvijek nisu kao one s početka 20. vijeka, kada je brojka stoke na kupreškoj visoravni prelazila 100.000, i danas stočarstvo u ovoj općini ima budućnost i uz turizam je temelj razvoja Kupresa.

Prostrana i bajkovita kupreška visoravan trenutačno je stanište za 13.000 goveda i 9.000 ovaca. Osnovu lokalnog stočarstva čini proizvodnja meso u sustavu ”krava-tele”. Tu je nezaobilazna farma porodice Papić, koja na kupreškom, dijelu duvanjskog i ramskog polja, ukupno na 4,5 hiljade hektara uzgaja preko 5.000 goveda.

Prizori su to netipični za BiH, više nalikuju one alpske ili pak scene iz kaubojskih filmova.

Stada su podijeljena, od 200 do 500. Sve ukupno imamo 30 radnika, čuvaju s konjima. Iz hobija držimo konje, imamo ih 100, izjavio je za BHRT Vahid Šišić s farme Papić-Perčinović.

Na ovoj farmi, kažu, posluju dobro. Većinu mesa izvoze u Tursku. Zadovoljni su i radnicima koji su za čuvanje krda plaćeni od 1.200 do 2.000 KM. Osim mesa u Kupresu se 29 OPG-ova bavi i proizvodnjom mlijeka. Jedan od njih je i OPG Duda iz naselja Kute.

Imam oko 40 muznih krava. Proizvodimo mlijeko i otkupljuje ga ovdje Kupres-milku, ima već pet-šest godina. Cijena je 0,57 KM, ako je klasa onda je i do 1 KM. Primamo za mlijeko 0,29 feninga po litri, a Kanton nam daje 4.000 po OPG-u, kazala je Esma Ramčić iz OPG-a Duda.

Važnost stočarstva prepoznaju jednako ozbiljno u lokalnoj kao i kantonalnoj vlasti, gdje jedni i druga vlast gledaju na ovu djelatnost kao stratešku granu razvoja gospodarstva Hercegbosanskog kantona .

Sigurno, temelj razvoja gospodarstva općine Kupres je poljoprivreda sa stočarstvom. Nismo iskoristili maksimalno potencijal koji imamo. Skupa sa mostarskim Sveučilištem koje nam je obećalo pomoć, vjerujemo da ćemo do konca godine imati Strategiju razvoja Općine Kupres, rekao je za BHRT načelnik Općine Kupres Zdravko Mioč.

Program potpora još nije gotov Fokus je na mljekarstvu. Budući da se sir može izvoziti u EU, ima dosta gospodarstava koja se bave proizvodnjom mlijeka, mljekare su to koje otkupljuju. Mislimo da je to jedna od mjera kojom potičemo da ljudi ostaju na selu i da se bave. Pretpostavljam da će preko 300 KM ići u tom pravcu, smatra Božo Perić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva HBK-a.

Stočarstvu u Kupresu i na prostoru Hercegbosanskog kantona definitivno ima potencijal i u ovom trenutku ljude koji se tim žele baviti kao i vlast koja to potiče. Međutim, ostaje pitanje hoće li mlađe generacije to prepoznati i vidjeti vlastitu budućnost na zemlji i poljoprivredi.

VIJESTI

Najnovije vijesti