Četvrtak, 23 Maja, 2024

Za pola godine Bosnu i Hercegovinu napustio je jedan cijeli grad

U Sarajevu je trenutačno velik broj turista, što je dobra vijest za našu državu, no ono što je surova istina i realnost jest da bh. državljani nisu u druge države otišli turistički, već pretežito zbog egzistencije, prenosi akta.ba.

Jedan od njih je i 16-godišnji Hamza Orman koji je prije četiri godine otišao u Njemačku s obitelji, gdje se školuje i radi. Došao je na odmor u Sarajevo na 30 dana.

– Tamo je puno bolje. Kao 16-godišnjak radim i dijelim novine, imam svoj posao. Primam plaću za to i sve mi se ubraja u mirovinu. Tamo je lijepo i sve je uređeno. Sam sebi zarađujem i kupujem stvari, što si ovdje ne bih mogao priuštiti – priča Hamza.

Prema podacima Unije za održivi povratak i integracije u Bosni i Hercegovini, u prvih šest mjeseci ove godine BiH je napustilo 85.000 osoba. Mladi su svjesni teške situacije iz koje izlaz pronalaze samo izvan granica BiH.

Mladi u Bosni i Hercegovini u nezavidnom su položaju, gotovo na marginama društvu u kojem živimo, smatra doc. dr. Amer Osmić, profesor na Odsjeku za sociologiju FPN-a Univerziteta u Sarajevu.

– Teme koje zanimaju mlade, o perspektivi, budućnosti, o njihovu statusu u društvu potpuno su marginalizirane i zanemarene jer, nažalost, dominiraju neke druge teme koje su mladim ljudima na margini te teme koje se tiču nekih etničkih problema – ističe Osmić za Federalnu televiziju.

Bosna i Hercegovina definitivno ostaje bez mladog sposobnog stanovništva. Za to vrijeme BiH puni proračun novcem od ispisnica iz knjiga bh. državljana, kojih je sve više.

Dok vlast ignorira ovaj problem, Bosna i Hercegovina sve više postaje zemlja staraca.

VIJESTI

Najnovije vijesti