Nedjelja, 14 Jula, 2024

Da li Evropske kvote gase radna mjesta u BiH?

Uvođenje kvota od EU na čelik i aluminijum značajno će uzdrmati BiH, a već sada je izvjesno da bi, ukoliko te mjere ostanu na snazi, hiljade radnika moglo ostati bez posla.

Ovih dana zvaničnici BiH pokušaće u Evropskoj uniji da izdejstvuju izuzimanje BiH iz tih kvota, ali dobro upućeni u cijeli proces kažu da je to malo vjerovatno, iako je evropska odluka suprotna Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.

“Moje mišljenje je da nećemo biti izuzeti. Suština je u tome da u igri velikih stradaju mali i to je cijela priča. Sukob Amerike i Evrope zbog čelika i aluminijuma prelio se na nas i mi ćemo ispaštati”, rekao je Nemanja Vasić, predsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH.

Inače, najveći proizvođač čelika u BiH je kompanija “ArcelorMittal”, a svoje proizvode trenutno najviše izvozi u Rumuniju, Bugarsku, Mađarsku, Austriju, Sloveniju i Hrvatsku. Iz ove kompanije već su najavili, ukoliko kvote budu važile i za BiH, da će izgubiti preko 30 odsto prodaje gotovih proizvoda od čelika.

“Ovo je jedan od najgorih oblika globalne kvote, gdje se uvoz u EU iz BiH smatra jednakim kao za bilo koju drugu državu u svijetu. S obzirom na to da smo mi mala jedinica, globalna kvota se vrlo brzo može popuniti i to može ozbiljno naštetiti poslovnoj održivosti ‘ArcelorMittala’ Zenica i ‘ArcelorMittala’ Prijedor”, rekli su u ovoj kompaniji.

Međutim, upravo ova kompanija mogla bi biti razlog zbog kojeg nam Evropa vrlo vjerovatno “neće progledati kroz prste” i to iz razloga što se radi o multinacionalnoj kompaniji koja čelikom trguje u cijelom svijetu.

Zbog uvođenja kvota na čelik i aluminijum, krajem prošle sedmice održan je i sastanak u Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, odakle je zatraženo da se što hitnije reaguje. Prema određenim procjenama, zbog uvođenja kvota od EU u ovom sektoru u BiH moglo bi biti ugroženo oko 10.000 radnih mjesta.

“Imajući u vidu da su najavljene mjere problematične i sa stanovišta Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, a kojim su se i EU i BiH obavezale da poštuju pravila slobodnog tržišta, o stavovima BiH biće obaviješteni Evropska komisija i nadležni Direktorat trgovine EU”, rekao je nedavno Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa.

Iz ovog ministarstva najavljeno je da će Šarović u narednim danima obaviti konsultacije sa nadležnim institucijama zemalja regiona, koje će se, takođe, naći na udaru najavljenih mjera, a sve sa ciljem da se pronađe najbolje rješenje za privredu.

Podsjećanja radi, prošlog mjeseca Donald Tramp, predsjednik SAD, objavio je da će od 1. juna uvesti carine od 25 odsto na uvoz čelika i 10 odsto na aluminijum iz EU kako bi zaštitio domaće proizvođače. Nakon toga Brisel je uzvratio recipročnim mjerama, a pokrenut je i spor pred Svjetskom trgovinskom organizacijom.

VIJESTI

Najnovije vijesti