Utorak, 18 Juna, 2024

Dan bijele trake u Zagrebu: Sjećanje na 3176 ubijenih i nestalih civila Prijedora i okolice

Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba u suradnji sa Udrugom Stara Rijeka i okolica u spomen na žrtve zločina koji se 1992. godine dogodio u Prijedoru i dolini rijeke Sane organizira obilježavanje Dana bijele trake u Zagrebu.

Sjećanje na 3176 ubijenih i nestalih civila Prijedora i njegove okolice ove godine biti će obilježeni nizom događaja, uključujući projekciju dokumentarnog filma SNAGA DUHA autora Nihada Kreševljakovića i promociju knjige ČOVJEK I FOTOGRAFIJA autorice Admire Fazlić 29. maja.

Dokumentarni film ‘Snaga duha’ kroz svjedočenja preživjelih Kozarčana prikazuje stradanje i život u poslijeratnom povratku u Kozarac.

Knjiga ‘Čovjek i fotografija’ govori o Fikretu Aliću koji je prisilno odveden u logor Trnopolje a njegova fotografija, izmučenog, izgladnjelog i mršavog čovjeka iza žice logora, nastale prilikom posjete stranih novinara logoru, objavljena 1992. godine na naslovnici časopisa TIME obišla je i potresla cijeli svijet.

Fikret Alić je svjedok masovnih zločina počinjenih na području općine Prijedor 1992. godine i logoru Trnopolje kroz koji je prošlo više od 23.000 ljudi a njegova fotografija simbolizira patnju svih tih ljudi. U knjizi, kroz potresno svjedočenje Fikreta Alića, mogu se pratiti pojedini segmenti provedene agresije na ovom području 1992. godine.

Dva dana kasnije bit će održano tradicionalno okupljanje na Trgu bana Josipa Jelačića uz podjelu bijelih traka i edukativnog materijala građanima Zagreba s pozivom da se pridruže obilježavanju sjećanja na žrtve zločina Prijedora i Sanske doline i svoju solidarnost iskažu noseći bijelu traku oko ruke.

N1

VIJESTI

Najnovije vijesti