Ponedjeljak, 26 Februara, 2024

Danas Međunarodni dan osoba sa invaliditetom 

Godišnje obilježavanje Međunarodnog dana osoba s invaliditetom proglašeno je 1992. godine rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih naroda 47/3. Ovaj dan ima za cilj da promoviše razumijevanje pitanja invalidnosti, dostojanstva, prava i dobrobiti osoba s invaliditetom. Broj osoba s invaliditetom se globalno povećava zbog porasta hroničnih zdravstvenih stanja i starenja stanovništva.

Posvećenost Ujedinjenih naroda ispunjavanju svih ljudskih prava za osobe s invaliditetom ojačana je široko ratificiranom Konvencijom o pravima osoba s invaliditetom i Agendom za održivi razvoj 2030.

Tema Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom 2023. je: „Ujedinjeni u akciji za spašavanje i postizanje ciljeva održivog razvoja za, sa, i od strane osoba s invaliditetom“.

Svjetska zdravstvena organizacija je definisala je invaliditet kroz interakciju između pojedinaca sa zdravstvenim stanjem kao što je cerebralna paraliza, kognitivno oštećenje ili depresija i osobnih faktora i faktora okoline kao što su negativni stavovi i stigma, nepristupačan prijevoz i javne zgrade ili smanjen pristup socijalnoj potpori.

Najmanje 135 miliona osoba s invaliditetom živi u Europskoj regiji SZO. U Regiji, samo 50% osoba s invaliditetom može priuštiti zdravstvenu zaštitu, uključujući usluge rehabilitacije, dok samo 10% ima pristup pomagalima, s velikim varijacijama u ovim procentima među državama članicama.

VIJESTI

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najnovije vijesti