Ponedjeljak, 24 Juna, 2024

Danas se obilježeva Međunarodni dan ružičastih majica

majce-nasilje-400x260

U svijetu se danas obilježeva Međunarodni dana prevencije vršnjačkog nasilja. Ovaj dan još se naziva Dan ružičastih majica ili Pink Shirt Day, a obilježava se zadnje srijede u februaru u zemljama širom svijeta.

Ideja je nastala u znak protesta zbog incidenta koji se dogodio u jednoj školi, Naime, sve je počelo u Kanadi 2007. godine. Žrtva nasilja bio je učenik koji je na prvi dan škole došao u ružičastoj majici u znak podrške svojoj majci koja je oboljela od karcinoma dojke. Vršnjaci su ismijavali, psihički i fizički zlostavljali tog dječaka koji je obukao ružičastu majicu.

Sutradan, u četvrtak, svi dječaci i djevojčice iste škole, obukli su ružičaste majice u znak solidarnosti prema zlostavljanom dječaku. Od tada, ružičasta majica postala je simbol borbe protiv vršnjačkog nasilja i prepoznatljiv simbol inicijative i međunarodno prepoznate godišnjice prevencije nasilja u školama.
Dan ružičastih majica ove godine bit će po prvi puta obilježen i u našoj zemlji, a pod motomm “Stop nasilju u školama: Ti nisi sam/ sama”, čiji je cilj prevencija nasilja u osnovnim i srednjim školama u BiH. Pokrovitelj projekta je Ministarstvo obrazovanja i nauke Federacije BiH, a njegovo sprovođenje takođe podržavaju i kantonalna ministarstva obrazovanja.

VIJESTI

Najnovije vijesti