Utorak, 26 Septembra, 2023

Danas zadnje kolo Premijer lige BIH

Dugo se u Premijer Ligi Bosne i Hercegovine nije rješavalo toliko toga u posljednjem kolu, a upravo danas bit će riješena sva pitanja vezana sa putnike u Evropu i niži rang.

Posljednjeplasirani Leotar i dalje ima priliku da se spasi, ali na domaćem terenu će imati težak zadatak i imperativ pobjede protiv Širokog Brijega, koji i dalje računa na mjesto koje vodi u evropska takmičenja. Kvalitet je na strani gostiju, ali nekonstantna forma Širokobriježana ne garantuje pobjedu u Trebinju.

Nešto lakše moglo bi biti Posušju, koji bi pobjedom obezbijedio opstanak protiv Veleža, koji igra utakmicu bez velikog značaja, budući da se san o Evropi rasplinuo porazom u kupu Bosne i Hercegovine i u posljednjih nekoliko kola u domaćem prvenstvu.

Sarajevo je već obezbijedilo Evropu i s te strane nemaju imaperativ koji ima Igman, koji je jedan od šest kandidata za ispadanje. Ipak, Sarajlije, kako je to rekao Mirza Varešanović, žele završiti sa pozitivnim rezultatom i utakmica na Koševu za Konjic neće biti nimalo lagana zbog dodatnog pritiska i neizvjesnosti.

Sloboda se grčevito bori za opstanak, a Željezničaru su bodovi potrebni kako bi bio siguran putnik u evropska takmičenja sljedeće sezone. Zbog toga je meč na Tušnju možda i najzanimljiviji u ovom kolu i možemo ga okarakterisati kao derbi kola.

Za Slogu iz Doboja današnji meč mogao bi biti ključan, dok za Borac nema nikakvo značenje, jer su Banjalučani ranije obezbijedili drugo mjesto. Dobojlije na domaćem terenu moraju pobijediti ukoliko žele biti sigurni da će sljedeće sezone ostati u Premijer Ligi.

Naposlijetku, Tuzla City i Zrinjski u Srebreniku igraju za potpuno različite ciljeve. Dok City mora izvući pobjedu, Zrinjskom današnji meč ne znači ništa, jer su ranije obezbijedili duplu krunu.

Sve utakmice počinju u 17 sati. N1

VIJESTI

Najnovije vijesti