Petak, 19 Aprila, 2024

Delegacija Svjetske banke posjetila Srebrenik

Voditelj projekta Svjetske banke za sanaciju šteta od poplava u BiH Ko Takeuči, zajedno s predstavnicima Federalnog ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, posjetio je Srebrenik.

Na sastanku s načelnikom općine Srebrenik Nihadom Omerovićem i njegovim saradnicima bilo je riječi o realizaciji projekata sanacije šteta od katastrofalnih poplava koje su u maju i avgustu 2014. godine zahvatile područje ove općine. Kako je istaknuto na sastanku, sredstvima Svjetske banke finansirana je sanacija poplavljenih stambenih i drugih objekata te projekti sanacije klizišta, regulacije riječnih korita i sanacije oštećene putne mreže i ostale infrastrukture na području ove općine.

U projekte sanacije šteta od katastrofalnih poplava na području srebreničke općine, rečeno je na sastanku, Svjetska banka je uložila 1,78 miliona maraka. Utisci predstavnika Svjetske banke o stanju na terenu su više nego pozitivni, što otvara vrata za nastavak saradnje s ovom finansijskom institucijom, ali i drugim donatorima na obnovi uništene infrastrukture.

Kako je istakao načelnik Omerović, u narednom periodu prioritet će imati izgradnja stambenih objekata za porodice čije su kuće potpuno uništene, obnova putne infrastrukture i projekti usmjereni na prevenciju novih poplava.

VIDEO – https://www.facebook.com/189103791144220/videos/1342881852433069/

VIJESTI

SERVISNE INFORMACIJE

SREBRENIK VIJESTI