Subota, 10 Juna, 2023
NaslovnicaVIJESTIBIH I SVIJETDelegati Doma naroda PSBiH o izmjenama Zakona o državnoj pomoći

Delegati Doma naroda PSBiH o izmjenama Zakona o državnoj pomoći

dom naroda psbih

Izmjene Zakona o sistemu državne pomoći u Bosni i Hercegovini koje predlaže Vijeće ministara BiH su na dnevnom redu sjednice Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH koja je zakazana za danas.

Izmjene tog zakonskog rješenja donose neophodno usklađivanje sistema državne pomoći u BiH s obavezama preuzetim međunarodnim ugovorima koje je potpisala i ratificirala BiH, a posebno obavezama koje slijede iz procesa evropskih integracija i stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Tokom primjene Zakona ustanovljeno je da su određene važne odredbe samo parcijalno, ali ne i u cijelosti usklađene s osnovnim odrednicama EU pravne stečevine (EU acquis) iz te oblasti te su za pojedine članove Zakona potrebna odgovarajuća pojašnjenja i obrazloženja.

Pred delegatima su i dva izvještaja o radu Vijeća ministara i to za 2017. i 2018. godinu kao i Izvještaj o realizaciji Revidirane strategije Bosne i Hercegovine za provođenje Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma za 2017. godinu.

Također, predviđeno je razmatranje i nekoliko izvještaja Institucije ombudsmena za ljudska prava BiH i Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH te izvještaji o provedenoj reviziji učinka o nekoliko različitih tema koje je pripremio Ured za reviziju institucija BiH.

Delegati bi trebali razmatrati i nekoliko izvještaja Kolegija o nastojanju za postizanje saglasnosti o izvještajima o radu parlamentarnih tijela i državnih institucija.

Predviđeno je razmatranje i dvije delegatske inicijative delegata Kluba Bošnjaka Denisa Bećirovića (SDP) kojima se traži od Vijeća ministara BiH informacija o razmjerama migrantske krize u Unsko-sanskom kantonu i BiH s prijedlogom konkretnih mjera za rješavanje te krize kao i o iseljavanju stanovništva BiH s posebnim osvrtom na odlazak radno sposobnog stanovništva.

Delegat Kluba Hrvata Zlatko Miletić putem inicijative također traži od Vijeća ministara BiH da u roku od 120 dana izradi i u parlamentarnu proceduru dostavi Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine.

On napominje da tu inicijativu podnosi uime Foruma građana Tuzle, Pravosudne mreže BiH i Helsinškog odbora za ljudska prava u Republici Srpskoj koji su izradili preporuka za izmjene tog zakona i koje su u julu 2017. godine dostavljene nadležnim institucijama BiH, a o kojem se oni nisu očitovali.

Dnevnim redom današnje sjednice previđeno je i davanje saglasnosti za ratifikaciju nekoliko međunarodnih ugovora.

Izvor: RTV SLON / Fena

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularne vijesti

Komentari