Četvrtak, 22 Februara, 2024

Dodik, Komšić i Džaferović položili zakletvu

Dodik, Komšić i Džaferović su u društvu velikog broja predstavnika domaćeg i međunarodnog političkog života, uz pratnju bh., regionalnih i svjetskih medija, u utorak u zgradi Predsjedništva položili svečanu zakletvu, čime je započet njihov četverogodišnji mandat kolektivnog šefa države.

Ceremonija je počela intoniranjem himne Bosne i Hercegovine, nakon čega je sada već bivši predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović otvorio konstituirajuću sjednicu i upoznao prisutne o dnevnom redu.

Predsjednik Centralne izborne komisije (CIK) BiH Branko Petrić je nakon toga novoizabranim članovima Predsjedništva BiH uručio certifikate, nakon čega su pročitali i potpisali svečanu izjavu, odnosno zakletvu.

Zakletva je glasila: “Ovim se zaklinjem da ću savjesno obavljati datu mi dužnost, poštovati Ustav Bosne i Hercegovine, provoditi Opći okvirni sporazum za mir i njegove anekse u cijelosti, štititi i unapređivati ljudska prava i osnovne slobode te brinuti o interesima i ravnopravnosti svih naroda i građana”. (KLIX)

VIJESTI

Najnovije vijesti