Srijeda, 24 Jula, 2024

Dženaza za 18 civilnih žrtava rata

Na Ivicima u Brčkom u Memorijalnom centru bošnjačkih civilnih žrtava jučer je klanjana dženaza i obavljen je ukop 18 civilnih žrtava rata stradalih u tom gradu 1992. godine. Riječ je o neidentificiranim žrtvama ekshumiranim iz nekoliko pojedinačnih i masovnih grobnica čiji identitet zbog nepostojanja bližih srodnika nije utvrđen.

Predsjednik Udruženja porodica nestalih, nasilno odvedenih i ubijenih Bošnjaka Brčko distrikta BiH Ramiz Ahmetović je kazao da je na Memorijalnom centru bošnjačkih civilnih žrtava do sada ukopano 196, a na raznim lokacijama u Brčkom i izvan tog grada još 111 civilnih žrtava rata.

– Tragamo za još 57 nestalih, ne računajući žrtve stradale prilikom rušenja mosta na Savi 30. aprila 1992. godine. Današnja dženaza i ukop su način da vratimo dostojanstvo ljudima koji su nevini ubijeni. Mi neumorno tragamo za istinom, a od organa vlasti, policije i pravosudnih institucija očekujemo da se konačno počnu odgovorno ponašati. Bošnjačke predstavnike u svim granama i na svim nivoima vlasti obavezujemo da iskoriste sve istrumente države i odlučnije izvrše zadatke koje su preuzeli – izjavio je Ahmetović za Fenu.

On je rekao da je u Brčkom do sada organizirano šest kolektivnih dženaza bošnjačkih civilnih žrtava te se nada da će proces pronalaska tijela nestalih i njihove identifikacije ubrzo biti završen.

Dženazu-namaz je predvodio muftija tuzlanski Vahid efendija Fazlović. On je istaknuo da je današnja dženaza drugačija od dosadašnjih, jer se ne znaju imena i prezimena osoba kojima se klanja, a oni su ubijeni baš zbog svog imena i prezimena.

– Šehidi kojima danas klanjamo dženazu iako nisu identificirani, oni imaju jedan identitet, oni su nevini ubijeni, nad njima je počinjen zločin. Došli smo danas da posvjedočimo da smo svi mi njihova porodica, i najveći broj ljudi na zemaljskoj kugli je njihova porodica. Najveći emanet žrtava je naša domovina Bosna i Hercegovina, istina i pravda, i nepovredivost života svakog ljudskog bića. Čekamo priznanje i javnu osudu počinjenih zločina, ali nažalost toga još nema odande odakle bi trebalo doći. I pored toga, spremni smo ovu našu zajedničku zemlju graditi sa svim dobrim ljudima, i ovdje u Brčkom i na svakom drugom mjestu – potcrtao je Fazlović.

RTV Slon/FENA

VIJESTI

Najnovije vijesti