Srijeda, 29 Novembra, 2023

Erdogan sutra u posjeti Sarajevu: Očekuju se niz susreta sa bh. zvaničnicima

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan doputovat će sutra, 6. septembra, u zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovini.

Očekuje se niz susreta sa bh. zvaničnicima. Posljednji put Erdogan je u posjeti Bosni i Hercegovini bio u augustu prošle godine.

Bh. lideri su također odlazili u Tursku na sastanke s njim i drugim visokim dužnosnicima Turske. Erdogan će, pored Bosne i Hercegovine, posjetiti i Srbiju i Hrvatsku.

Turska i Bosna i Hercegovina imaju čvrste i istinski prijateljske veze. Zvanične diplomatske odnose dvije države uspostavile su 29. augusta 1992. godine.

“Mir i stabilnost regije i Evrope direktno su povezani s mirom i stabilnošću Bosne i Hercegovine. Važno je fokusirati se na očuvanje multietničkog, multikulturalnog i multireligijskog društvenog tkiva Bosne i Hercegovine i povećanje razvoja i blagostanja Bosne i Hercegovine”, navedeno je prije nekoliko dana u saopćenju Ministarstva vanjskih poslova Turske povodom obilježavanja 30. godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa sa BiH.

Republika Turska jedan je od najvažniji partnera zemalja Zapadnog Balkana te se od predstojeće posjete predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana Bosni Hercegovini, Srbiji i Hrvatskoj očekuju dodatni pomaci u već dobroj saradnji ovih država u političkom i ekonomskom smislu.

RADIOSARAJEVO.BA

VIJESTI

Najnovije vijesti