Srijeda, 1 Februara, 2023
NaslovnicaVIJESTIEU objavila dokument: Šta su bh. političari prihvatili juče u Briselu?

EU objavila dokument: Šta su bh. političari prihvatili juče u Briselu?

“Politički dogovor o principima za osiguranje funkcionalne Bosne i Hercegovine koja napreduje na evropskom putu”, glasi naziv dokumenta kojeg su večeras na sastanku u Briselu prihvatili lideri političkih stranaka Parlamenta BiH.

U dokumentu Europske unije se tako navodi:

“Lideri političkih stranaka zastupljenih u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine ponavljaju svoju opredijeljenost za očuvanje i izgradnja mirne, stabilne, suverene i nezavisne funkcionalne evropske države Bosne i Hercegovine koju čine Bošnjaci, Hrvati i Srbi kao konstitutivni narodi (zajedno sa ostalima), te građani Bosne i Hercegovine, koja se sastoji od dva entiteta i Brčko Distrikta, uspostavljena u skladu sa Ustavom i Opštim okvirnim sporazumom za mir, poštivanje principa vladavine prava i sprovođenje slobodnih i demokratskih izbora, kao i razvoj demokratskih institucija na svim nivoima vlasti/vlasti, principe i vrijednosti na kojima se zasniva Evropska unija i demokratska društva i budućnost Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji.

Naglašavaju važnost provedbe reformi koje unapređuju evropske integracije Bosne i Hercegovine, odnosno 14 ključnih prioriteta navedenih u Mišljenju Komisije,

Učesnici ponavljaju Zajedničku izjavu članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine povodom 25. godišnjice Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Prepoznaju važnost političkog trenutka i odgovornosti prema svim građanima Bosne i Hercegovine, imajući u vidu ‘Rezoluciju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija ES‑11/1 o agresiji na Ukrajinu’, usvojenu 2. marta 2022. godine[1].

Za postizanje ovih ciljeva, učesnici se slažu da je neophodno ojačati povjerenje, dijalog, izgradnju kompromisa i raditi na miru i međusobnom poštovanju među svim narodima i građanima u Bosni i Hercegovini”, navodi se u saopćenju.

Dalje piše kako su lideri posvećeni prosperitetu, demokratskom funkcionisanju i sigurnosti Bosne i Hercegovine, i obavezuju se da će konstruktivno poduzeti neophodne reforme kako bi zaštitili i unaprijedili ove ciljeve.

“Naglasite važnost produženja izvršnog mandata EUFOR-a Althea i njegovog kontinuiranog prisustva u Bosni i Hercegovini kako bi se održalo sigurno i sigurno okruženje.

Posvećeni su punom poštovanju svih konačnih i obavezujućih međunarodnih i domaćih sudskih odluka i konstruktivno radeći zajedno na njihovoj dobroj vjeri, s ciljem osiguranja usklađenosti sa evropskim standardima.

Preduzeće sve neophodne korake da Opšti izbori 2022. godine budu efikasno organizovani i sprovedeni na uredan način, uz neophodna sredstva. Stranke će izbornu kampanju voditi pošteno, konstruktivno i bez retorike koja izaziva podjele i mržnju.

Konstruktivno će sarađivati nakon glasanja kako bi se obezbijedilo brzo formiranje novih zakonodavnih i izvršnih organa vlasti na svim nivoima vlasti u skladu sa zakonom propisanim rokovima.

Odlučno će raditi na ispunjavanju 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Komisije o zahtjevu zemlje za članstvo u EU, kako bi napredovao na putu EU i odgovorio na težnje ljudi.

U tom kontekstu će nastojati da hitno, a najkasnije u roku od 6 mjeseci od formiranja svih organa vlasti, usvoje: Zakon o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine (VSTV) i Zakon o sudovima, Zakon o sprječavanju sukoba interesa, Zakon o javnim nabavkama, izborne reforme i one ograničene ustavne reforme potrebne kako bi se osigurala puna usklađenost sa presudama Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, preporukama Venecijanske komisije i preporukama OSCE/ODIHR-a i GRECO-a.

Mjere za potpuno obnavljanje redovnog političkog dijaloga s EU, uključujući i kroz strukture SSP-a i poduzimanje svih potrebnih koraka kako bi zemlja imala koristi od fondova EU u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA III), uključujući blagovremenu ratifikaciju finansijskog okvira i Partnerski ugovor.

Nadalje, s ciljem da Bosna i Hercegovina ostvari kritičnu masu reformi i odlučno napreduje na svom putu prema EU, saglasni su da preduzmu korake: osigurati potpuno funkcioniranje institucija na nivou Bosne i Hercegovine i osigurati da se na tom nivou donose odluke u skladu s nadležnostima na nivou Bosne i Hercegovine, te poduzeti konstruktivan dijalog nakon izbora o temeljnim pitanjima koja se tiču funkcioniranja zemlje, uključujući usvajanje države -široke strategije u oblastima podijeljenih nadležnosti, u skladu sa ključnim prioritetom koji zahtijeva osiguranje pravne sigurnosti u raspodjeli nadležnosti između nivoa vlasti, zatim

ojačati prevenciju i borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala, uključujući osiguravanje da organi za provođenje zakona i pravosuđe mogu djelovati neovisno i imati sva potrebna sredstva za uspostavljanje evidencije proaktivnih istraga, potvrđenih optužnica, krivičnog gonjenja i pravosnažnih presuda, uključujući i visoke nivo.
ka poboljšanju ukupnog funkcionisanja javne uprave kroz osiguranje profesionalne i depolitizovane državne službe.

Nastaviti usklađivanje Bosne i Hercegovine sa Zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU, uključujući implementaciju i saradnju u oblastima obuhvaćenim Zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU, u skladu sa članom 10. Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.
Posvećeni su poduzimanju konkretnih koraka za promoviranje ambijenta pogodnog pomirenju u cilju prevazilaženja naslijeđa rata, u skladu sa ključnim prioritetima i Zajedničkom izjavom članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine, povodom 25. godišnjice Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Pozdravljamo aktivnu podršku EU i olakšavanje dijaloga, izgradnju povjerenja i povjerenja za završetak gore navedenih aktivnosti

Izjavu prihvataju: Petar Đokić (SP), Milorad Dodik (SNSD, i član Predsjedništva BiH), Šefik Džaferović (SDA, predsjedavajući Predsjedništva BiH), Edin Forto (NS), Bakir Izetbegović (SDA), Elmedin Konaković (NiP), Željko Komšić (DF, član Predsjedništva BiH), Nermin Nikšić (SDP), Nermin Ogrešević (NES), Elzina Pirić (PDA), Senad Šepić (NB), Nenad Stevandić (US).

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularne vijesti

Komentari