Ponedjeljak, 29 Maja, 2023
NaslovnicaZANIMLJIVOSTITEHNOLOGIJAEU uskoro predstavlja planove o digitalnom novčaniku

EU uskoro predstavlja planove o digitalnom novčaniku

Evropska unija trebala bi predstaviti planove za “digitalni novčanik”, prilagođen za cijelu Uniju, nakon zahtjeva država članica za pronalaskom sigurnog načina na koji bi građani mogli pristupati javnim i privatnim uslugama putem interneta, piše “Financial Times”.

Aplikacija će građanima širom EU omogućiti siguran pristup nizu usluga uz pomoć jedne internetske identifikacijske oznake, prema u utorak objavljenom članku FT-a.

bitcoin digitalni novcanik

Digitalni novčanik čuvat će podatke za plaćanja i lozinke te omogućiti građanima iz svih 27 zemalja da se prijave na internetske stranice lokalnih vlasti ili plaćaju račune za komunalne usluge koristeći jedan prepoznatljivi identitet, navodi list pozivajući se na izvore direktno upoznate s planovima.

Aplikaciji će se moći pristupiti, među ostalim metodama, i putem skeniranja otiska prsta ili mrežnice, a služit će i kao digitalni sef u kojem korisnici mogu pohraniti službene dokumente poput vozačke dozvole, izvijestile su novine.

Zvaničnici EU spriječit će firme koje pristupaju korisničkim podacima da koriste novčanik za bilo koju drugu komercijalnu aktivnost, poput marketinga novih proizvoda.Brisel pregovara s državama članicama kako bi pružio smjernice o tehničkim standardima za uvođenje digitalnog novčanika, za koji se očekuje da će biti potpuno operativan za otprilike godinu, navodi “Financial Times”.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularne vijesti

Komentari