Četvrtak, 13 Juna, 2024
No menu items!

Facebook gasi program za prepoznavanje lica

Meta (ex Facebook) gasi značajku prepoznavanja lica nakon dugotrajne bitke za privatnost. Meta kaže da će se promjena uvesti nekad u tjednima koji su pred nama.

U sklopu toga, tvrtka će prestati koristiti algoritme za prepoznavanje lica koji je korišten za označavanje ljudi na fotografijama i videima, te će izbrisati predloške za prepoznavanje lica koje koristi za identifikaciju.

Do ovako radikalne odluke dovelo je to što se Facebook našao pod lavinom tužbi zbog kršenja zakona o privatnosti, a ona koja ih je stajala 600 milijuna dolara je bila optužba za kršenje zakona o biometrijskoj privatnosti savezne države Illinois.

Potpredsjednik Meta odjela za umjetnu inteligenciju Jerome Pesenti navodi da je više od jedne trećine Facebookovih dnevno aktivnih korisnika bilo uključilo ovu opciju i da će nažalost više od milijardu profila za prepoznavanje lica biti trajno izbrisano kao dio nadolazeće promjene.

Facebookova odluka neće utjecati na nezavisne tvrtke koje rade u sklopu američke nacionalne sigurnosti, koje su izgradile ogromne baze podataka slika skidajući fotografije i podatke o njima s društvenih mreža uključujući i Facebook, tj. one neće biti primorane brisati svoje baze podataka i moći će ih nastaviti slobodno koristiti.

Isključujući značajku koju je koristila godinama, Meta se nada da će ojačati povjerenje korisnika o zaštiti privatnosti. Ovo se sve događa dok se priprema uvođenje tehnologije virtualne i proširene stvarnosti koja potencijalno također ugrožava privatnost. Tvrtka je ranije ove godine predstavila nekoliko pametnih naočala opremljenih kamerom u suradnji s Ray-Banom, koje će također biti sastavni dio logistike potrebne za virtualnu stvarnost.

Sve ove promjene i novosti na kraju krajeva zahtijevaju samo jedno da bi funkcionirale, a to je povjerenje od korisnika. Koje Facebook unatoč raznim teorijama zavjera i ima.

Kakvo je Vaše mišljenje o svemu tome, brine li Vas potencijal ove tehnologije ili Vam je sasvim svejedno?

VIJESTI

Najnovije vijesti