Četvrtak, 22 Februara, 2024

FUCZ: U Spreču iscurila amonijačna voda sa primjesama katrana

Federalna uprava za inspekcije poslove saopštila je da je jučer oko 16 sati došlo do incidentnog ispuštanja onečišćene tekućine uslijed eksplozije rezervoara R34 u kome se nalazila amonijačna voda u RJ Kondenzacija u Global Ispat Koksnoj Industriji d.o.o. Lukavac (GIKIL).

Isteklo je cca 200-300 m3 amonijačne vode sa primjesama katrana. Pretpostavlja se da je oko 70 m3 isteklo u rijeku Spreču.

“Odmah po saznanju na lice mjesta su izašli inspektori Federalne uprave za inspekcijske poslove iz Sarajeva i tužitelji Kantonalnog tužiteljstva Tuzlanskog kantona. O incidentnom ispuštanju u rijeku Spreču obavješteni su predstavnici Agencije za vodno područje sliva rijeke Save, policajci nadležne Policijske Uprave, Inspektorat Republičke uprave za inspekcijske poslove R. Srpske, Kantonalni inspekcijski organi, Federalno Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša i Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva”, ističe se u saopštenju. Federalni vodni inspektor je proglasio II stepen ugroženosti i angažirao ovlašteni pravni subjekt Delta petrol Kakanj za sprječavanje daljnjeg širenja onečišćenja koje pluta rijekom Sprečom.

“Ovim putem obavještavamo javnost koja koristi vodu iz rijeke Spreče za zalijevanje poljoprivrednih površina nizvodno od Lukavca kao i bunare koji se nalaze u blizini rijeke da ih ne koriste dok se ne utvrdi stupanj zagađenja voda”, navodi se u saopštenju Federalne uprave za inspekcijske poslove.

VIJESTI

Najnovije vijesti