Subota, 4 Februara, 2023
NaslovnicaVIJESTIBIH I SVIJETGanićevi advokati podnijeli krivičnu prijavu protiv tužioca zbog predmeta "Dobrovoljačka"

Ganićevi advokati podnijeli krivičnu prijavu protiv tužioca zbog predmeta “Dobrovoljačka”

Pravni tim bivšeg člana Predsjedništva Republike BiH Ejupa Ganića podnio je krivičnu prijavu protiv tri tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine, za koje smatraju da su počinili krivična djela u istrazi predmeta “Dobrovoljačka”.

Senad Pećanin, koji je na čelu pravnog tima, potvrdio je za Klix.ba da je krivična prijava podnesena, i to protiv v.d. glavnog tužioca državnog tužilaštva Milanka Kajganića te tužitelja Gordane Tadić i Gorana Salihovića.

Najavljeno je da će protiv njih pred Visokim sudskim i tužilačkim vijećem (VSTV) biti podnesene disciplinske prijave.

Ocijenjeno je da su oni počinili krivična djela “Zloupotreba položaja ili ovlaštenja” i “Nesavjestan rad u službi”. Ganićevi advokati smatraju da su spomenuti tužioci svjesno opstruirali istragu u predmetu “Dobrovoljačka”, odnosno u krivičnom predmetu protiv Ejupa Ganića. Tvrdi se da su navedeni tužioci poduzimali radnje suprotne vršenju tužilačke funkcije.

Podsjećamo, Sud Bosne i Hercegovine je nedavno potvrdio optužnicu protiv deset osoba osumnjičenih u predmetu “Dobrovoljačka”.

Osim Ganića, optuženi su bivši ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Ismet Dahić, ratni član Štaba Teritorijalne odbrane Bosne i Hercegovine (TO BiH) Zaim Backović, penzionisani generali Hamid Bahto, Hasan Efendić i Fikret Muslimović, komandant u Armiji Republike Bosne i Hercegovine (AR BiH) Jusuf Pušina, bivši načelnik Policijske stanice Stari Grad Enes Bezdrob i zapovjednik odreda Bosnae 52 Mahirr Žiško.

Optuženi su početkom ovog mjeseca od VSTV-a zatražili da preispita djelovanje Tužilaštva Bosne i Hercegovine u ovom predmetu.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularne vijesti

Komentari