Petak, 3 Februara, 2023
NaslovnicaVIJESTIBIH I SVIJETLjekari UKC-a Tuzla spremni za uvođenje novog softvera

Ljekari UKC-a Tuzla spremni za uvođenje novog softvera

Za načelnike klinika Univerzitetsko kliničkog centra Tuzla, uprličena je prezentacija novog dijagnostičkog softvera, koji je vezan za uvođenje elektronskih knjižica. Korak je ovo ka potpuno transparentnom i centralizovanom sistemu liječenja pacijenata.

Ljekari UKC-a Tuzla, juče su ukazali na manjkavosti informatičkog sistema koji su do sada koristili. v.d. direktora ove javne zdravstvene ustanove, kaže da je sistem nije unaprijeđen 15 godina, što je za tehnologiju dug period. Šta to znači za pacijenta?

Znači da snimke koje je radio prije 7 do 10 godina ljekar koji sada želi da ga pregleda sada nije mogao da otvori. U ovom sistemu na koji sam posebno ponosan, jer sam bio jedan od inicijatora kao premijer TK, da se krene u jedan iskorak gdje će biti uvezani svi radiološki snimci, kako iz privatnih zdravstvenih ustanova, tako i iz javnih zdravstvenih ustanova – dodaje Tulumović.
Novi sistem donijet će značajne benefite i ljekarima i pacijentima, kaže Samir Cipurković, načelnik Klinike za radiologiju i nuklearnu medicinu na UKC Tuzla.

Pacijenti sada ako se slika u domu zdravlja Tuzla, Lukavac ili Živinice ne mora donositi snimke ili svoj nalaz nama, nego ćemo mi jednim klikom na platformi vidjeti njegov i snimak i nalaz koji je neko drugi očitao i čak možemo vidjeti njegovu laboratoriju – napominje Cipurković.
Prednost novog softvera po pacijente ogleda se u tome da će sva dijagnostička i specijalistička dokumentacija biti dostupna ljekarima na jednom mjestu. Pacijenti više neće morati „hodati“ po klinikama, jer će sve biti unutar informatičkog sistema, pojašnjava Denis Husić, direktor ZZO TK. Dodaje i da će pacijenti, na lični zahtjev, imati uvid u svoj medicinski karton, što do sada nije bilo moguće.

Na zahtjev pacijenata, po posebnim odobrenjima se može na određene informatičke adrese dati sva ta dokumentacija iz sistema, na ime pacijenta koji je to i zatražio kako bi on imao kod sebe, mada je ona sadržana u cijelom informatičkom sistemu – ističe Husić.
Novi softver sa elektronskom karticom na UKC-u Tuzla u punom bi kapacitetu trebao raditi za tri mjeseca, a za ljekare, će biti organizovane i posebne edukacije

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularne vijesti

Komentari