Subota, 25 Maja, 2024

Gas će do 2030. biti drugi najveći svjetski izvor energije

Očekuje se da će do 2030. godine prirodni gas umjesto uglja postati drugi najveći svjetski izvori energije, odmah poslije nafte, zahvaljujući nastojanjima da se smanji zagađenje vazduha i povećanju upotrebe tečnog prirodnog gasa (TPG), saopštila je Međunarodna agencija za energetiku (IEA).

IEA, sa sjedištem u Parizu, navela je u izvještaju „Izgledi svjetske energetike 2018” da će tražnja za energijom porasti za više od četvrtine između 2017. i 2040. godine, pod pretpostavkom da se poboljša energetska efikasnost, dok će se bez tih poboljšanja tražnja udvostručiti.

Globalna tražnja za gasom bi se, prema procjenama IEA, povećavala za 1,6 posto godišnje do 2040. godine i bila bi za 45 odsto veća nego danas.

Procjene su zasnovane na dokumentu IEA „Novi politički scenario”, koji uzima u obzir zakonodavstvo i politike za smanjenje emisija, kao i borbu protiv klimatskih promena, a takođe polazi od pretpostavke veće energetske efikasnosti u korišćenju goriva, energetske efikasnosti zgrada i drugih faktora.

Kina, koja je već najveći svjetski uvoznik nafte i uglja, uskoro će postati najveći uvoznik gasa, a neto uvoz bi se približio nivou Evropske unije do 2040, predviđa IEA.

Prema računici Reutersa, a na osnovu podataka kineske uprave carina, Kina je već potisnula Japan sa pozicije najvećeg svjetskog uvoznika prirodnog gasa.

Mada je Kina treći po veličini korisnik prirodnog gasa u svijetu, iza Sjedinjenih Država i Rusije, ona mora da uvozi oko 40 odsto svojih potreba jer domaća proizvodnja ne može da „isprati” tražnju.

Azijske ekonomije u usponu učestvovaće u globalnoj tražnji za gasom sa oko 50 odsto, a njihov udio u uvozu TPG-a će se do 2040. udvostručiti na 60 odsto, navodi se u izvještaju IEA.

Globalna potražnja za električnom energijom će se povećavati za 2,1 odsto godišnje, uglavnom usljed rasta potrošnje u zemljama u razvoju. Električna energija će do 2040. godine učestvovati sa jednom četvrtinom u ukupnoj potrošnji energije koju koriste krajnji korisnici, poput domaćinstava i industrije.

Ugalj i obnovljivi izvori energije će zamijeniti mjesta u energetskom miksu za proizvodnju struje. Procjenjuje se da će udio uglja u tom miksu 2040. godine pasti na jednu četvrtinu sa današnjih oko 40 procenata, dok bi obnovljivi izvori energije sa sadašnje jedne četvrtine porasli na nešto više od 40 odsto.

Emisije ugljen-dioksida vezane za proizvodnju električne energije će nastaviti da rastu sporo ali stabilno do 2040. godine. Emisije CO2 bi sa nivoa iz 2017. godine, kako predviđa IEA, porasle za 10 odsto na 36 gigatonata 2040. godine, uglavnom usljed povećanja potrošnje nafte i gasa.

Ova putanja je „daleko od koraka” koje je prema naučnim saznanjima potrebno preduzeti kako bi se izborili sa klimatskim promjenama, navodi se u izvještaju IEA.

VIJESTI

Najnovije vijesti