Petak, 14 Juna, 2024

Gdje može Sinopharm, a gdje Pfizer: Sva pravila ulaska u EU za građane BiH

Širom Europe mnoge zemlje ponovo pooštravaju mjere prilikom ulaska na njihovu teritoriju zbog porasta zaraženih zbog novih varijanti delta i omikrona. 

Epidemiološka situacija u svakoj zemlji se mijenja svakodnevno, što znači da turisti, hoteli i ugostitelji moraju ostati fleksibilni.

Europska unija preporučuje da se ukinu ograničenja za turiste iz Australije, Kanade, Novog Zelanda i nekoliko drugih država koje nisu članice EU.

Dok su SAD sklonjene sa liste sigurnih putovanja u EU, potpuno vakcinisani posetioci iz EU i Velike Britanije koji takođe mogu da pokažu negativan rezultat Kovid testa, mogu da uđu u SAD.

Europska unija je uvela semafor za bolji pregled epidemiološke situacije u pojedinim državama članicama. Tri boje – crvena, narandžasta i zelena – označavaju područja visokog, srednjeg i niskog rizika u bloku.

Evo koja pravila za putovanja važe ako želite potovati u neku od država EU ili u neku od zemalja regiona.

Austrija

Prihvataju se sljedeće vakcine: Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson i Johnson, Sinopharm i Sinovac. Također moguće je ući u zemlju ako se priloži ljekarsko uverenje o preležanoj bolesti (u posljednjih 180 dana).

Pored toga neophodno je priložiti i negativan PCR test ne stariji od 72 sata, čime se mora ispoštovati pravilo 2G+. Ako lica ne mogu da daju negativan PRC test moraju da se registruju online i da idu izolaciju 10 dana po ulasku u Austriju. Ko je primio buster dozu vakcine, ne mora imati negatiavn PCR test ili da se registruje online.

Kineske vakcine Sinopharm i Sinovac važe za ulazak u Austriju, ali ne i za COVID propusnice prilikom boravak u ovoj zemlji.

Njemačka

Strani državljani koji su putpuno vakcinisani vakcinisama Pfizer, Moderna, AstraZeneca i Johnson i Johnson mogu da uđu u Njemačku. Djeci mlađoj od 12 godina dozvoljen je prelazak Njemačke granice čak i ako nisu vakcinisana.

Tranzit kroz Njemačku je moguć samo ako postoji pravo ulaska u zemlju koja je krajnja destinacija. Ako osoba putuje u Njemačku zbog važnog razloga mora prije prelaska granice da popuni elektronsku prijavu ulaska, da priloži negativan PCR ili antigenski test ili dokaz o preležanoj bolesti. Obavezan je i karantin koji se prekida kada se potvrda o negativnom testu pošalje preko linka elektronske prijave ulaska.

Francuska

Ulazak u Francusku je dozvoljen ako su potpuno vakcinisani – Pfizerom, Modernom, AstraZenecom ili vakcinom Johnson i Johnson. Pravila za ulazak važe i za ljude koji su primili dvije doze Sinopharm vakcine ili Sinovac vakcine, a koji su nakon toga primili treću buster dozu neke mRNA vakcine.

Pored toga, vakcinisane osobe moraju da prilože i negativan PCR test ili antigenski test. Moguće je da će od nekoga biti zatraženo i dodatno testiranje prilikom ulaska u Franusku.

Ako osoba nije vakcinisana ili je primila vakcinu koju ne priznaje Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), može da uđe u Francusku ako je njen državljanin ili je državljanin EU ili je državljanin zemlje koja je nosilac francuske ili evropske boravišne karte.

Italija

Ulazak u Italiju dozvoljen u slučajevima kao što su poslovni razlozi, školovanje ili neka druga hitna situacija. Prilikom ulaska u zemlju potrebno je priložiti PCR ne stariji od 72 ili antigenski ne stariji od 24 sata.

Također moraju da popune formular kojim se prati kretanje putnika. Lica koja ovako ulaze u Italiju moraju da budu u kućnoj samoizolaciji 10 dana, a onda su u obavezni da ponove PCR ili antigenski test.

Italija prihvata samo vakcine koje priznaje EMA (Europska agencija za lijekove), koja još uvijek nije odborila kinesku vakcinu Sinopharm i rusku Sputnjik Ve.

Španija

U Španiju je moguć ulazak ako imate certifikat o vakciniji. Priznaju se samo vakcine odobrene od strane Europske agencije za lijekove – Pfizer, AstraZeneca, Johnson i Johnson, Moderna. Mora da se navede razlog putovanja u Španiju.

Ako se dobije odobrenje za putovanje potrebno je priložiti i negativan PCR test ili antigenski test ili potvrdu da je lice preležalo koronu. Nevakcinisani putnici ne mogu da uđu Španiju.

Portugal

Od 1. decembra ove godine, svako ko putuje u Portugal mora imati negativan PCR test ne stariji od 72 sata ili brzi antigenski test ne stariji od 48 sati. Portugal priznaje vakcine: Pfizer, AstraZeneca, Johnson i Johnson, Moderna, znači samo one koje priznaje i Europska agencija za lijekove (EMA).

Putnicima koji posjeduju COVID certifikat dozvoljen je ulazak u Portugal bez obzira na razlog putovanja. Ako to nemaju, mogu da uđu u zemlju u slučaju nužnih putovanja.

U tom slučaju pored razloga putovanja, moraju imati i negativan PCR test ili antigenski test. Važe i potvrde da je korona preležana i to do 180 dana. Također je obavezno i popuniti određen formular prilikom ulaska u zemlju.

Nizozemska

Svim koji nemaju koji nemaju dokaz o vakcinaciji nije dozvoljen ulazak u Nizozemsku. Vakcine koje Holandija priznaje su: Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson i Johnson, Sinopharm, Sinovac.

Pored dokaza o vakcinaciji, ljudi koji prelaze granicu moraju imati negativan PCR test ili negativan antigeski test. Lica koja su vakcinisana ne moraju da idu u karantin.

Slovenija

U Sloveniju se može ući u PCR test koji nije stariji od 72 sata ili antigenski test koji nije stariji od 48 sati, lica koja prilože potvrdu da su preležala virus, ali da ta potvrda nije starija od 6 mjeseci.

Također ulazak u zemlju je dozvoljeni i vakcinisanima koji vakcinisani sa dvije doze nekom od sljedećih vakcina: Pfizer, Moderna, Sputnjik V, AstraZeneca, Sinopharm, Sinovac i jednom dozom Johnson vakcine.

Hrvatska

U Hrvatsku je moguć ulazak uz dokaz o razlogu putovanja (turistički, poslovno ili porodično). Također moraju ili da posjeduju dokaz o vakcinaciji – priznaju se vakcine – Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Sputnjik Ve, Sinopharm i Johnson, ili da prilože dokaz da su preležali koronu i da su primili jednu dozu.

Također će ulazak u Hrvatsku biti dozvoljen i onima koji su priložili negativan PCR test ili brzi antigenski test.

Srbija

U Srbiju je moguć ulazak uz negativan PCR test ili brzi antigenski test koji nisu stariji od 48 sati.

U tom slučaju važi i potvrda o vakcinaciji, ali i ljekarska potvrda da je lice preležalo koronavirus u periodu do 180 dana prije prelaska granice.

Crna Gora

U Crnu Goru mogu ući revakcinisani, pod uslovom da je prošlo 14 dana od kada su primili buster dozu.

Moguće je prijeći granicu uz negativan PCR test ili antigenski test. Od ovih pravila su izuzete sve osobe mlađe od 18 godina.

RADIOSARAJEVO.BA

VIJESTI

Najnovije vijesti