Ponedjeljak, 24 Juna, 2024

Godina 2018. najbolja za njemačko tržište rada od ponovnog ujedinjenja zemlje

Prošle je godine u Njemačkoj zaposleno bilo u prosjeku 44,8 milijuna građana, najviše od ponovnog ujedinjenja zemlje, pokazuju najnoviji službeni podaci.

Podatak državnog zavoda za statistiku objavljen je u srijedu a temelji se na preliminarnim izračunima, napominje agencija dpa. Unatoč starenju populacije broj zaposlenih porastao je prošle godine za 1,3 posto, dosegnuvši najvišu razinu od 1991. godine.

Negativan utjecaj starenja populacije nadoknadio je viši udio zaposlenih građana Njemačke i priljev stranih radnika, tumače u Destatisu.

Broj zaposlenih porastao je u 2018. godini za 638 tisuća, premašivši prvi puta razinu od 40 milijuna. Zahvaljujući dobrom stanju na tržištu rada smanjen je broj samozaposlenih, kliznuvši na 4,22 milijuna, najnižu razinu od 2003. godine.

“I dalje optimistično gledamo u budućnost”, konstatira u izjavi za dpa čelnik Savezne agencije za zapošljavanje Detlef Scheele, napominjući ipak kako rast broja zaposlenih ove godine neće biti dinamičan kao prošle godine.

Visoka razina zaposlenosti povezana je i s padom stope nezaposlenosti na 4,8 posto prema najnovijim raspoloživim podacima.

Broj nazaposlenih smanjio se na dva milijuna a čelnik agencije za zapošljavanje procjenjuje da neće kliznuti ispod te razine u 2019. Po njegovim je riječima najveći rizik za njemačko tržište rada manjak kvalificirane radne snage.

Stručnjaci ne očekuju promjenu trenda u zapošljavanju unatoč neizvjesnosti na međunarodnom planu, poput brexita i trgovinskih sukoba. Tako čelnik Instituta za ekonomska istraživanja (ifo) Clemens Fuest predviđa da će broj zaposlenih u 2019. dosegnuti novi rekord.  (N1)

MC

VIJESTI

Najnovije vijesti