Utorak, 25 Juna, 2024

Građani Njemačke i Belgije pripremaju se za masovno čišćenje poslije poplava

Stanovnici regija u Njemačkoj i Belgiji koje su najteže pogođene nedavnim poplavama započeli su ogroman zadatak raščišćavanja svojih naselja, jer se vode počinju povlačiti. Razmjere štete tek postaju jasne, dok spasilačke ekipe i dalje traže žrtve.

Poplave su u subotu nastavile pustošiti zapadne dijelove Evrope. Najmanje 180 ljudi je umrlo, a s mnogima koji još uvijek nedostaju broj žrtava mogao bi se dodatno povećati.

Spasilačke službe spašavale su ljude iz domova u austrijskoj regiji Salzburg, gdje je voda potopila ulice jednog grada.

U međuvremenu se u Njemačkoj zabrinutost preusmjerila na jug do regije Gornje Bavarske, gdje su obilne kiše potopile podrume i ceste.

U zapadnoj Njemačkoj vlasti su rekle da brana Steinbachtal ostaje u opasnosti od probijanja nakon što su stanovnici evakuirani iz svojih domova koji se nalaze nizvodno.

Evropski čelnici kazali su kako su klimatske promjene krive za poplave koje su pogodile i Švicarsku, Luksemburg i Nizozemsku. Stručnjaci kažu kako globalno zagrijavanje vjerovatnije stvara bujične kiše, a svijet se već zagrijao za oko 1,2 stepena Celzijusa od početka industrijske ere.

VIJESTI

Najnovije vijesti