Srijeda, 21 Februara, 2024

Industrija piva BiH u devet mjeseci izvezla 2,4 miliona KM

Industrija piva BiH je u devet mjeseci izvezla piva u vrijednosti od 2,4 miliona KM, što je za 14,9 odsto više u odnosu na isti period prošle godine, a uvezla ga je u vrijednosti od 95,3 miliona KM, što je za 4,4 odsto više u odnosu na devet mjeseci lani, piše Akta.ba.

Sekretar Asocijacije za prehrambenu industriju Spoljnotrgovinske komore BiH Tijana Muhamedagić izjavila je Srni da je ukupan obim razmjene piva u prva tri kvartala iznosio 97,7 miliona KM, dok je pokrivenost uvoza izvozom, iznosila svega 2,54 odsto.

“Industrija piva u BiH već godinama posluje u izuzetno nepovoljnim uslovima, koji se kontinuirano usložnjavaju rezultujući negativnim trendovima u proizvodnji i prihodima”, istakla je Muhamedagićeva.

Ona je podsjetila da u BiH posluje samo pet pivara, koje zbog loše poslovne klime, te uvoza koji se količinski povećava svake godine, a smanjuje cjenovno, proizvode sa 50 do 60 odsto svojih kapaciteta.

Muhamedagićeva je upozorila da se kod izvoza piva ne smiju zaboraviti ni necarinske barijere koje se s vremena na vrijeme plasiraju na susjednim granicama, što dodatno otežava poslovanje domaćim kompanijama.

“Tradicija pivarstva u BiH i vrhunski kvalitet proizvoda domaćih pivara, višestruko nagrađivanih brojnim međunarodnim priznanjima, nedovoljni su za opstanak i održivi razvoj na tržištu kojim dominiraju prekomjeran uvoz i nelojalna konkurencija”, naglasila je sekretar Asocijacije za prehrambenu industriju.

Muhamedagićeva kaže da je uočljiva potpuna dominacija velikih globalnih brendova, koji se za tržište BiH najvećim dijelom proizvode u velikim pivarama u susjednim državama.

Ona je istakla da izostanak osjetnog poboljšanja uslova poslovanja pivara u BiH i poboljšanja u njihovom tržišnom učešću i rezultatima, značio bi neminovan nastavak negativnih trendova i njihovo dalje pogoršanje, vodeći ka postepenom smanjenju pa i obustavi proizvodnje i u preostalim domaćim pivarama.

“To bi imalo nesagledivo negativne posljedice na ukupnu privredu, zaposlenost, socijalni položaj i životni standard velikog broja građana BiH, a posredno i znatno umanjenje javnih prihoda koje svojim uplatama domaće pivare osiguravaju”, zaključila je Muhamedagićeva.

VIJESTI

Najnovije vijesti