Utorak, 18 Juna, 2024

Ističe rok za E – PDV registraciju

Uprava za indirektno oporezivanje uputila je zadnji poziv svim poreznim i akciznim obveznicima  u Bosni i Hercegovini, koji još uvijek nisu, da što prije podnesu zahtjev za registraciju za korištenje elektronskih usluga, prije svega elektronsko podnošenje PDV i akciznih prijava. Zahtjev za registraciju do danas nije podnijelo 1.879 obveznika, koji su to dužni uraditi.

PDV i akcizne prijave za poreski period januar 2019. godine, čiji rok za dostavljanje u UIO ističe 10. februara 2019. godine, mogu se u Upravu dostaviti isključivo elektronskim putem. To konkretno znači da svi oni obveznici koji nisu izvršili registraciju za elektronske usluge, neće moći podnijeti poreske prijave. Ovakvim postupnjem počinit će prekršaj za nepoštovanje propisa iz oblasti inidrektnih poreza i UIO će po službenoj dužnosti za sve takve obveznike izvršiti razrez porezne obaveze i izdati nalog za prinudnu naplatu službeno razrezane obaevze u skladu sa važećim zakonskim propisima. Osim toga, obveznicima koji ne podnesu poresku prijavu biće izdani prekršajni nalozi i to istovremeno i pravnim licima i odgovornim licima u pravnom licu.

”Podsjećamo, od početka 2019. godine svi porezni obveznici moraju isključivo elektronskim putem podnositi PDV i akcizne prijave, te više ne postoji mogućnost dostavljanja prijava u papirnom obliku, kao što je bio slučaj tokom 2018. godine, koja je bila prelazni period i u kojoj su se prijave mogle u UIO dostavljati ili elektronski ili u papirnom obliku.  S obzirom na činjenicu da je ostalo još samo pet dana da svi porezni obveznici izvrše registraciju za elektoronsko podnošnje PDV i akciznih prijava, pozivamo iste da što prije podnesu zahtjev za registraciju putem E-PORTALA Uprave za indirektno oporezivanje.’‘ – poručili su iz UIO BiH.

Od početka 2018. godine do danas za elektronsku komunikaciju sa UIO registrovalo se 44.120 poreznih obveznika, dok je 1.879 obveznika još uvijek u obavezi da se registruje.

MC

VIJESTI

Najnovije vijesti