Utorak, 27 Februara, 2024

Istraživanje udruženja “Eko Mreža”: Na širem području Majevice zabilježeno 37 vrsta ptica

Udruženje građana „Eko Mreža“ iz Srebrenika u septembru 2023. godine završilo je sa terenskim aktivnostima vezanim za istraživanje diverziteta faune ptica šireg područja planine Majevice, kao dijela projekta „Inventarizacija i analiza ornitofaune šireg područja planine Majevice“. Projekt finansira Fond za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine, dok su partneri na projektu Lovačko društvo „Majevica“ Srebrenik i Lovačko društvo „Tuzla“ Tuzla. Terenske aktivnosti implementirane su u vremenskom periodu od septembra 2022.  do septembra 2023. godine, a samim istraživanjem obuhvaćeno je područje planine Majevice koje teritorijalno pripada Gradu Srebreniku, te  međuopćinsko područje Čelić i Tuzla – lokalitet Stare Majevice. U cilju upoznavanja šire javnosti sa rezultatima projekta održana je i prezentacija rezultata istraživanja ornitofaune šireg područja planine Majevice. Prezentaciji su osim projektnog i stručnog tima, prisustvovali i predstavnici partnerskih udruženja i organizacija, kao i predstavnici Gradskog vijeća Grada Srebrenika.

Lokaliteti obuhvaćeni istraživanjem su: jezero Ingram, jezero Ribarska priča, Stari grad Srebrenik, Golo brdo, Grabovik, Zubovo brdo, Barake i Okresanica – područje Grada Srebrenika i lokalitet Stare Majevice – međuopćinsko područje Čelić i Tuzla.

Tokom jednogodišnjih terenskih istraživanja koja su vršena na širem području planine Majevice, zabilježeno je 37 vrsta ptica, svrstanih u 23 porodice od ukupno 49 vrsta koje su pouzdano poznate za šire područje planine Majevice, a na temelju analize literaturnih podataka, kao i već navedenih podataka prikupljenih tokom terenskih istraživanja. Za očekivati je da je broj ptica na ovom području znatno veći, s obzirom na činjenicu da nedostaju neke vrste koje su specifične za vrste staništa koja su obuhvaćena istraživanjem, a svakako da je u konačnici potrebno izvršiti obimnija istraživanja kako bi se došlo do što kompletnijih rezultata.

Od vrsta ptica koje su karakteristika šumskih staništa zabilježene su vrste: veliki djetlić (Dendrocopos major), zelena žuna (Picus viridis), brgljez (Sitta europaea), jelova sjenica (Periparus ater), crvendać (Erithacus rubecula), palčić (Troglodytes troglodytes). Na livadskim staništima se od zanimljivijih nalaza izdvaja rusi svračak (Lanius collurio) koji gnijezdi na ovom području, a uz rubove livada i šuma brojni su kos (Turdus merula), crnokapa grmuša (Sylvia atricapilla), zviždak (Phylloscopus collybita) i golub grivnjaš (Columba palumbus). Treba istaći i vrste: gavran (Corvus corax) koji je često bilježen iznad livada i šumskih staništa u letu, dok je od grabljivica najbrojniji škanjac (Buteo buteo). Od pripadnika porodice sova (Strigidae) tokom ovog istraživanja zabilježeni su šumska sova (Strix aluco) i ćuk (Otus scops).

Projektni tim na projektu činili su mr. Aldin Hodžić – projekt koordinator i mr. Mensur Zukić – projekt asistent, stručni tim iz oblasti istraživanja ornitofaune – mr. Nermina Sarajlić i dr.sci. Dražen Kotrošan, te Adnan Medić, dipl.ing.šumarstva – kartiranje.

VIJESTI

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

SERVISNE INFORMACIJE

SREBRENIK VIJESTI