Nedjelja, 21 Aprila, 2024

Iz Banjaluke kreće vakcinacija protiv koronavirusa u Bosni i Hercegovini

Početak imunizacije u Bosni i Hercegovini kreće danas iz Banjaluke. Prve doze vakcina protiv virusa korona primit će generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Republike Srpske Vlado Đajić i zaposleni u covid odjeljenjima UKC-a.

Đajić je jučer poručio da su vakcine bezbjedne.

U pitanju su prve doze vakcina protiv koronavirusa koje će biti primijenjene u Bosni i Hercegovini, a doze su ruskih vakcina Sputnik V koje je putem interventnog uvoza naručilo Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS.

Do sada je stiglo 2.000 doza za 1.000 osoba, a preko Instituta za javno zdravstvo naručeno je još 400.000 doza za 200.000 osoba od čega se polovina očekuje u drugoj polovini mjeseca, a druga polovina u martu.

“Nakon više od jedanaest mjeseci bespoštedne borbe za novim korona virusom, te oko 13.000 pregledanih i oko 3.000 hospitalizovanih pacijenta, osoblje COVID odjeljenja UKC RS-a zajedno sa generalnim direktorom Vladom Đajićem sutra će biti vakcinisani”, najavljeno je jučer iz UKC-a RS.

Iz entitetskog Ministarstva zdravlja i socijalne zaštitne najavljeno je i da će početku imunizacije protiv koronavirusa prisustvovati i resorni ministar Alen Šeranić.

(N1 BiH)

VIJESTI

Najnovije vijesti