Ponedjeljak, 20 Marta, 2023
NaslovnicaVIJESTIBIH I SVIJETIzdato hitno upozorenje: Injekcije botoksa otrovale 67 pacijenata u Europi

Izdato hitno upozorenje: Injekcije botoksa otrovale 67 pacijenata u Europi

Europska zdravstvena organizacija upozorila je na postupak za mršanje koji se po sniženoj cijeni može obaviti u Turskoj. Šezdeset sedam pacijenata iz cijele Evrope oboljelo je od botulizma nakon ovog postupka.

Navedeni pacijenti su u dvije odvojene klinike primili injekcije botoksa.

Botulizam je stanje koje može biti opasno po život, a uzrokovano je toksinima koje proizvode bakterije. Ako se hitno ne liječi, botulizam može dovesti do paralize.

Svi oboljeli pacijenti dobili su botoks za želudac koji paralizira mišiće probavnog sustava i tako im usporava probavu. Turske klinike svoje usluge nude po znantno nižoj cijeni nego što koštaju u ostatku Europe i Sjedinjenim Američkim Državama.

Svi slučajevi zabilježeni su između 22. februara i 1. marta 2023. godine. Botoks i botulizam potječu od toksina koje proizvodi Clostridium botulinum, a mogu postati vrlo opasni. Kad se toksinima služe obučeni medicinski stručnjaci, obično je postupak siguran, ali ako se nepravilno primjenjuju mogu uzrokovati slabost, poteškoće u disanju ili gutanju.

Krajnja faza bolesti je paraliza nakon koje nastupa smrt, ako se ne liječi. Dok je većina poznatih slučajeva bila blaga, nekoliko je pacijenata primljeno u bolnicu. Europska zdravstvena organizacija savjetuje svim pacijentima koji su unutar ranije navedenih datuma napravili postupak mršavljenja botoksom da se odmah jave liječniku, naročito ako počnu osjećati simptome botulizma.

Najviše slučajeva zabilježeno je u samoj Turskoj (53), zatim u Njemačkoj (12) i po jedan slučaj u Austriji i Švicarskoj. Iz Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti poručili su da nije jasno što je tačno uzrokovalo botulizam. Turske vlasti otkrile su većinu slučajeva u dvije klinike, 60 slučajeva povezno je s privatnom bolnicom u glavnom gradu Istanbulu, a tri s privatnom bolnicom u Izmiru.

Otkriveno je da se u klinici koristi licencirani botoks koji nije posebno odobren za liječenje pretilosti. Od tada su obustavljene sve aktivnosti unutar tih bolničkih odjela te je pokrenuta istraga, prenosi Jutarnji.

Tokom postupka, endoskop se umetne u pacijentova usta da dosegne njegov želudac. Botoks se ubrizgava u stijenku želuca, a cijeli proces traje 15 do 20 minuta i ne zahtijeva opću anesteziju. Paraliza trbušnih mišića usporava probavu zbog čega se osoba osjeća sitom i, u teoriji, pomaže izgubiti kilažu. Kao i drugi zahvati botoksom, rezultati nisu trajni pa se trbušni mišići vraćaju u normalu unutar četiri do šest mjeseci.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularne vijesti

Komentari