Subota, 20 Aprila, 2024

Javni poziv za dodjelu sredstava za zapošljavanje brzo završen, novi poziv već 10. oktobra

 

 

 

Javni poziv za dodjelu sredstava za zapošljavanje, koji je Služba sa zapošljavanje  Tuzlanskog kantona objavila jučer, istog dana je i završen. Sredstva od 750. 000 KM za zapošljavanje su brzo utrošena zbog velikog interesa poslodavaca a takođe su i građani brzo reagovali, jer je na raspolaganju bilo oko 80 hiljada KM za pokretanje start apa, odnosno za namjene samozapošljavanja.

Novi poziv se planira već 10 oktobra, kada bi za područje, Tuzlanskog kantona u opticaju trebalo biti oko 3,5 miliona KM za zapošljavanje, koji dolaze sa federalnog nivoa putem plus programa. Riječ je o programu zapošljavanja za koji su sredstva odobrili federalna Vlada i federalni zavod za zapošljavanje ukupne vrijednosti od 16 miliona KM.

273 osobe, jučer su obrisane sa evidencije kantonalne Službe za zapošljavanje, jer su, zahvaljujući novom javnom pozivu za zapošljavanje, dobile priliku za posao, istakao je Senad Muhamedbegović, direktor ove ustanove. Oni su skinuti sa spiska po osnovu zaključenih ugovora koje su poslodavci dužni poslati Službi za zapošljavanje Tuzlanskog kantona. Riječ je o sredstvima, preostalim od javnog poziva koji je objavljen početkom godine i zahvaljujući kojem je tada posao dobilo 1275 osoba. Na novi poziv, objavljen jučer, poslodavci su brzo reagovali, pa su sva sredstva utrošena.

Vlada FBiH, zajedno sa federalnim Zavodom za zapošljavanje, odobrila je oko 16 miliona KM za novi, program plus za zapošljavanje. U kantonalnoj Službi za zapošljavanje očekuju oko 3,5 miliona KM za ovo područje, a nadaju se da bi se taj poziv mogao raspisati desetog oktobra.

VIJESTI

Najnovije vijesti