Četvrtak, 22 Februara, 2024

Znatno povećan broj turista i ostvarenih noćenja na području TK

Tuzlanski kanton bilježi značajne rezultate u ljetnoj  turističkoj sezoni, koja je na izmaku. Bilježi se povećanje posjeta najmnogoljudnijem kantonu, a naročito stranih turista. Tokom protekla tri mjeseca na području ovog kantona ostvareno je preko 50.000 noćenja, što predstavlja značajno  povećanje u odnosu na isti period prošle godine.

U ministarstvu trgovine, saobraćaja i turizma TK navode da je u periodu juni, juli, august 2017. godine zabilježeno povećanje broja turista za 20 posto u odnosu na isti period prošle godine.

Ministar trgovine, saobraćaja i turizma TK,  Mirsad Gluhić  izjavio je, da je Tuzlanski kanton  postao jedna poželjna destinacija, kako turista iz regiona, tako  iz Evrope i svijeta.

„Ako kažemo da imamo 20 posto povećanje kompletnog turizma na Tuzlanskom kantonu, onda možemo biti ponosni,“-poručio je.

Na Tuzlanskom kantonu bilježi se  povećan broj noćenja za 50 posto, a na području ovog kantona turisti se najduže zadržavaju.

Po riječima ministra Gluhića u odnosu na sve ostale kantone u FBiH, turisti se najduže zadržavaju na Tuzlanskom kantonu, a njihov boravak je, kako kaže, u prosjeku tri dana, dok je prosjek na nivou BiH 2.2 dana.

VIJESTI

Najnovije vijesti