Nedjelja, 14 Jula, 2024

Kabul / Talibani preuzeli vlast u Afganistanu, Biden šalje još hiljadu vojnika

Talibani su mirno ušli u Kabul i iz predsjedničke palate poručuli da su pobijedili i preuzeli vlast u Afganistanu.

Predsjednik Ashraf Ghani, koji je prethodno napustio zemlju, pošto su talibani tražili da vlada bezuslovno preda vlast, priznao je da su talibani pobijedili, navodeći da je otišao da bi izbjegao krvoproliće. Sa njim su, prema neimenovanim izvorima, zemlju napustili i njegovi najbliži saradnici.

Osoblje ambasada Sjedinjenih Američkih Država i Europske unije nastoji da se premjesti na sigurno, kao i mnogi afganistanski civili.

Talibani su prethodnih dana zauzeli ključne afganistanske provincije i gradove, i prema najavama neimenovanih talibanskih zvaničnika, uskoro će proglasiti Islamski Emirat Afganistana.

Njihov portparol i pregovarač rekao je da grupa, čiji je član, vodi pregovore u cilju formiranja „otvorene, inkluzivne islamske vlade“ u toj zemlji.

Biden šalje još 1.000 vojnika

Predsjednik SAD-a Joe Biden odlučio je da pošalje dodatnih 1.000 vojnika u Kabul da obezbijede evakuaciju hiljada američkih i afganistanskih civila, rekao je zvaničnik Pentagona.

Ukupno će 6.000 američkih vojnika biti u glavnom gradu Afganistana narednih dana, rekao je taj zvaničnik koji nije želio da mu se navede ime.

Također, i druge zemlje, poput Velike Britanije, poslale su svoje trupe kako bi omogućile evakuaciju svojih državljana.

VIJESTI

Najnovije vijesti