Nedjelja, 1 Oktobra, 2023

Kantonalna uprava CZ TK – Nabujala Spreča poplavila preko 130 ha poljoprivrednog zemljišta

Kvalitet zraka

Prema izvještaju Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice TK kvalitet zraka na lokalitetima BKC, Lukavac i Živinice je odgovarao kvalitetu čistog zraka, dok se na lokalitetima Skver, Bukinje i Mobilna, nije mogao ocijeniti.

Vodostaj na HA Modrac                                        

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07,00 sati bio je 199,76 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). u odnosu na mjerenje jučer u isto vrijeme nivo je viši za 6 cm. U poslednjih 12 sati vodostaj se smanjio za 1 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 67,5 m3/s.

Vodostaj na mjernom mjestu Karanovac (rijeka Spreča kod Gračanice)

Vodostaj rijeke Spreče na mjernom mjestu Karanovac jutros u 07,00 sati iznosio je 349 cm (vodostaj kada se primjenjuju mjere odbrane od poplava je 300 cm). U odnosu na mjerenje jučer u isto vrijeme nivo je viši za 14 cm. U poslednjih 12 sati vodostaj se smanjio za 9 cm.

Stanje na putevima

M – 18 Olovo – Kladanj (Karaula) Zbog izvođenja neophodnih radova na prevoju Karaula saobraća se novoizgrađenom obilaznicom u neposrednoj blizini.

R – 456 Priboj – Sapna Zbog izgradnje mosta preko rijeke Janja obustavlja se saobraćaj na regionalnom putu R-456 Priboj – Sapna. Za vrijeme obustave vozila će saobraćati obilaznicom u neposrednoj blizini.

R – 458 Lopare – Čelić Zbog pojave klizišta u rejonu Čelića, saobraća se jednom saobraćajnom trakom, naizmjenično.

Poplave

Prema izvještajima općinskih službi civilne zaštite sa područja Tuzlanskog kantona, uslijed topljenja snijega i kišnih padavina proteklih dana došlo je do izlijvanja rijeke Spreče iz svog korita i plavljenja priobalnog poljoprivrednog zemljišta na području općina Gračanica (naselja Donja Orahovica, Lohinja, Pribava i Stjepan polje) ukupne površine cca 80 Ha i na području općine Doboj Istok (naselja Brijesnica i Stanić Rijeka) ukupne površine cca 50 Ha.

Na području općine Srebrenik PVJ Srebrenik je imala intervenciju crpljenja vode iz podrumskih prostorija stambenog objekta u naselju Špionica.

Na području općine Živinice, u naselju Ciljuge došlo je do plavljenja cca 5 Ha poljoprivrednog zemljišta uslijed podizanja nivoa podzemnih voda.

Klizišta

U protekla 24 sata prijavljeno je pokretanje klizišta u naselju Jasenica, zaseok Tupari (općina Gradačac), koje ugrožava jedan stambeni objekat.

Požari

Prema izvještajima operativnih centara civilne zaštite sa područja Tuzlanskog kantona, u protekla 24 sata,  nije bilo intervencija VJ, osim u naselju Mala Brijesnica, gdje je izbio požar na pom. objektu. Požar je lokalizovan i ugašen od strane TVJ Doboj, službenika PS Doboj Istok i mještana.

M.O.

VIJESTI

Najnovije vijesti