Utorak, 5 Decembra, 2023

Korištenje interneta u porastu: Više od tri miliona korisnika u Bosni i Hercegovini!

Regulatorna agencija za komunikacije (Agencija) je objavila Izvještaj o rezultatima godišnje ankete korisnika RAK dozvola za pružanje internet usluga u Bosni i Hercegovini za 2018. godinu.

U periodu obuhvaćenom istraživanjem, zaključno sa 31.12.2018. godine, u Bosni i Hercegovini je ukupno djelovalo 67 pružalaca Internet usluga.

Rezultati ankete su pokazali da je u 2018. godini u Bosni i Hercegovini bilo ukupno 716.685 Internet pretplatnika. Agencija procjenjuje da je u istom periodu bilo 3.195.294 korisnika Interneta, odnosno da stopa korištenosti Interneta u Bosni i Hercegovini za 2018. godinu iznosi 90,49%.

Kada je u pitanju pristup Internetu, statistika pokazuje da je u 2018. godini dominantna vrsta Internet pristupa bio xDSL, čiji broj pretplatnika čini 56,51% od ukupnog broja širokopojasnih pretplatnika u BiH, dok se na drugom mjestu nalaze pretplatnici kablovskog pristupa čiji broj pretplatnika čini 33,16% od ukupnog broja širokopojasnih Internet pretplatnika.

Podaci dati u izvještaju pokazuju da je korištenje Interneta u Bosni i Hercegovini u stalnom porastu, s posebnim akcentom na upotrebu širokopojasnih usluga.

Agencija očekuje da će daljnja liberalizacija tržišta telekomunikacija i uvođenje novih tehnologija omogućiti prisustvo kvalitetnih usluga i time nastaviti pozitivna kretanja u primjeni Interneta u Bosni i Hercegovini.

DK

VIJESTI

Najnovije vijesti