Subota, 10 Juna, 2023
NaslovnicaVIJESTIKožne, crijevne i očne infekcije vrebaju iz zagađenih rijeka

Kožne, crijevne i očne infekcije vrebaju iz zagađenih rijeka

Rizik od zaraze veći je što je neka vodena površina manja i slabije protočna, zbog njezina lakšeg zasićenja nepoželjnim tvarima i mikrobima iz živog i neživog okoliša, ali i zbog samih kupača.

Plivanje i kupanje u bazenima, rijekama ili jezerima tokom ljetnih mjeseci i nesnosnih temperatura zraka koje nerijetko prelaze 40 stepeni jedna je od omiljenih aktivnosti bh. građana. Osim spasa od vrućina, kupanje ima brojne prednosti, a jedna od najvažnijih je da je iznimno korisno za zdravlje.

No, postoji i druga strana priče, kupanje u rijekama, bazenima i jezerima može se pretvoriti u noćnu moru te donijeti određene zdravstvene rizike, među kojima su i neke zarazne bolesti, piše Večernji list BiH. 

Rizik od zaraze

Inače, rizik od zaraze veći je što je neka vodena površina manja i slabije protočna, zbog njezina lakšeg zasićenja nepoželjnim tvarima i mikrobima iz živog i neživog okoliša, ali i zbog samih kupača.

Tako iz Zavoda za javno zdravstvo SK-a već nekoliko godina upozoravaju na kupanje u Željeznici, Bosni i Miljacki zbog zagađenosti. Iako ove godine nije izvršena detaljna analiza, iz Zavoda za javno zdravstvo SK-a pozvali su kupače na oprez. Kako je za Avaz ranije istaknuo Zlatan Hamza, specijalist zdravstvene ekologije i higijene iz ZZJZ-a Sk-a, kupanje u rijekama na području SK-a epidemiološki je rizično. – Kupanje u zagađenim rijekama nije nimalo bezazleno, oboljenja koja se mogu dobiti opasna su za sve populacijske skupine, a kod imunokompromitiranih osoba mogu dovesti do ozbiljnih posljedica za organizam.

Bolesti koje mogu dobiti osobe koje se kupaju u zagađenim rijekama najčešće su one koje se prenose fekalno-oralnim putem, kao što su gastroenteritis, hepatitis A, konjuktivitis, ali moguće su i druge parazitske i kožne bolesti – kazao je Hamza. I iz drugih zavoda za javno zdravstvo svakoga ljeta upozoravaju građane da je većina rijeka i jezera zagađena bakterijama i virusima koji mogu izazvati oboljenja poput seroznog meningitisa, crijevnih i kožnih zaraznih bolesti.

Osim mikrobioloških uzročnika i povećane koncentracije kemijskih tvari prisutnih u vodi, imaju izrazito štetno djelovanje na organizam. Brojne očne bolesti pripisuju se izravnom kontaktu vode s kontaminiranom vodom, čiji uzroci mogu biti infektivne i neinfektivne prirode. Najčešći neinfektivni agensi su kemikalije koje se koriste za čišćenje bazena. One imaju iritirajuća svojstva i izazivaju alergijski konjunktivitis koji se manifestira u obliku svrbeža oka, a može biti udružen i sa simptomima peckanja, suzenja, fotofobije i zamagljenja vida. – Brojni agensi koji sadrže klor koriste se za dezinfekciju vode u bazenu.

Slobodni klor reagira s tvari koja sadrži dušik i koju kupači unose u vodu bazena (urin, znoj, koža koja se ljušti, kozmetika), što dovodi do stvaranja niza tzv. nusproizvoda dezinfekcije, uključujući trihalometane i kloramine – kazala je nedavno za Avaz dr. Nejra Hodžić, spec. oftalmologije.

Kobne posljedice

No, osim zaraza koje vrebaju s kupališta, ponekad stvari izmaknu kontroli pa kupanje završi s kobnim posljedicama, utapanjem, zbog čega uvijek treba biti na oprezu te se pridržavati osnovnih savjeta koji se odnose na ponašanje na kupalištima.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularne vijesti

Komentari