Srijeda, 21 Februara, 2024

Kulinarske radionice –Kako živjeti bez glutena

Pite, kiflice, kolači i razni drugi pekarski proizvodi mogu se pripremiti kod kuće i od bezglutenskog brašna, ali je za pripremu ovakve i svake druge bezglutenske hrane potrebna posebna vještina. Radionice pripremanja bezglutenske hrane koje se održavaju u prostorijama Fondacije Dokukino u Sarajevu, rezultat su potrebe da oboljeli od celijakije, kao i osobe koje su  alergične, intolerantne i osjetljive na gluten, dobiju mogućnost i pravo na veći izbor hrane.

Udruženje “No Gluten” Kantona Sarajevo okuplja osobe oboljele od celijakije, autoimune bolesti, koja podrazumijeva trajno nepodnošenje glutena. Cilj je da se okupe kako oboljeli od celijakije, tako i oni alergični, intolerantni i osjetljivi na gluten, te i svi oni koji su, iz drugih medicinskih i ličnih razloga, isključili gluten iz svoje ishrane. Za oboljele od celijakije, jedini lijek je doživotna striktna bezglutenska ishrana. U cilju očuvanja zdravlja, oboljeli se moraju stalno informisati o mogućim izvorima glutena u hrani i savladati brojne kulinarske vještine. Ovo je posebno važno za novooboljele koji moraju iz korijena promijeniti svoju ishranu, što nije lako bez adekvatne podrške.

„Recepti za bezglutensku ishranu mogu se savladati, ali je mnogo teže savladati kompolicirani zdravstveni sistem u Bosni i Hercegovini. Dok u susjednim državama poput Srbije oboljeli od celijakije tačno znaju koju količinu brašna i drugih proizvoda bez glutena mogu dobiti o trošku zdravstvenog osiguranja, u BIH sve zavisi od toga u kom entitetu ili u kom kantonu živite. Ima pohvalnih primjera poput Kantona Sarajevo, ali je mnogo više onih koji nisu za pohvalu. Zato su ove radionice dio naših pokušaja da pomognemo onima koji moraju da žive bez glutena, ali i da podignemo svijest donosilaca odluka.“ kaže Ivana Antonović Odžakčić, predsjednica udruženja „No Gluten“.

Radionice su podržane kroz projekat„Otkucaji: zdrav sistem za zdravu zajednicu“ koji sprovodi regionalna Fondacija Dokukino.

„Boljitak za društva u kojima poslujemo prioritet je svih naših programa. To je posebno važno kada imamo priliku da pomognemo ugroženim skupinama ili kada je riječ o projektima koji mijenjaju sistem važan za sve nas. Otkucaji su upravo takav projekat, a u prethodne tri godine uspjeli smo da potaknemo ljude da progovore o problemima sa kojima se uočavaju u zdravstvu i da jasno kažu da je dobar zdravstveni sistem pravo svakog građanina,“ kazala je izvršna partnerka zadužena za Bosnu i Hercegovinu u Fondaciji Dokukino, Vanja Spaho.

Ovaj projekat posebno je fokusiran na probleme osoba oboljelih od rijetkih i teških bolesti, među kojima je i celijakija. Kulinarske radionice posebno su usmjerene na sve vrste pekarskih i slastičarskih proizvoda (kruh, razna peciva, pite, kolači), jer je rad sa bezglutenskim brašnom veliki izazov za sve koji se susretnu s ovom vrstom ishrane. Dodatni problem je to što u Bosni i Hercegovini ne postoje specijalizirane pekare, niti posebni restorani, te je za svakog oboljelog neophodno da sam savlada barem pripremu osnovnih recepata.

„Otkucaji: zdrav sistem za zdravu zajednicu“ je platforma za građanski monitoring sistema zdravstvene zaštite u Bosni i Hercegovini. Cilj jeste jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva i građana Bosne i Hercegovine za razne aktivnosti i inicijative na uspostavljanju transparentnijeg, odgovornijeg i pravednijeg sistema zdravstvene zaštite u zemlji. Ovaj program sprovodi Fondacija Dokukino uz podršku Fonda otvoreno društvo BiH.

 

VIJESTI

Najnovije vijesti