Srijeda, 8 Februara, 2023
NaslovnicaVIJESTIBIH I SVIJETLijek sa folkodinom koji se koristi protiv kašlja povučen sa tržišta EU

Lijek sa folkodinom koji se koristi protiv kašlja povučen sa tržišta EU

Evropska agencija za lijekove (EMA) završila je evaluaciju lijekova s aktivnom supstancom folkodinom koji se koriste u liječenju nerpoduktivnog (suhog) kašlja kod djece i odraslih te je preporučila poništenje dozvole za stavljanje u promet lijekova na tržošte EU koji sadrže ovu supstancu.

Kako je navedeno, podaci su pokazali da je upotreba folkodina u periodu do 12 mjeseci prije opće anestezije predstavlja faktor rizika za razvoj anafilaktičke reakcije na neuromuskularne blokatore.  Neuromuskularni blokatori su odgovorni za 60-70 posto epizoda anafilaktičkih reakcija tokom opće anestezije.

Zdravstveni radnici bi trebali razmotriti odgovarajuće terapijske alternative i savjetovati pacijente da prestanu uzimati lijekove koji sadrže folkodin. S obzirom na to da se lijekovi sa folkodinom nalaze i na bh. tržištu, uputili smo upit Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH, od koje čekamo odgovor, kako bi provjerili da li će biti povučeni sa našeg tržišta te ukoliko hoće koji lijekovi će im biti alternativa. 

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularne vijesti

Komentari