Srijeda, 21 Februara, 2024

Ljekari u TK počeli s otkazima: Do kraja dana odluku će potpisati skoro 90 posto ljekara

Avaz.ba piše da su  ljekari s područja Tuzlanskog kantona, okupljeni u Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije, u utorak ujutro počeli su s potpisivanjem otkaza na važeće ugovore o radu. Razlog zbog čega su se ljekari s područja TK odlučili na ovakav korak je nepotpisivanje kolektivnog ugovora između Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije i Vlade TK.

– Očekujemo da će do kraja dana otkaze potpisati 90 posto ljekara u domovima zdravlja u Gradačcu, Srebreniku, Gračanici, Lukavcu i Živinicama. Spomenute ustanove opslužuju oko 250.000 stanovnika. U Tuzli je situacija malo drugačija, jer su kolege u Domu zdravlja Tuzla i UKC-u Tuzla isprepadane. No, uprkos tome, očekujemo da će ih 50 posto potpisati otkaz ugovora o radu – kaže dr. Admir Suljić, predsjednik Štrajkačkog odbora.

Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije navodi kako Vlada TK i dalje ignorira njihove zahtjeve te od predsjednika Skupštine TK Senada Alića traže hitno sazivanje vanredne sjednice na kojoj će se razgovarati isključivo o aktuelnoj problematici u zdravstvenom sistemu.

VIJESTI

Najnovije vijesti