Ponedjeljak, 15 Aprila, 2024

Lockdown u Njemačkoj najvjerovatnije i početkom naredne godine

Malo je vjerovatno da će Njemačka ukinuti svoj lockdown radi sprečavanja širenja koronavirusa do početka naredne godine, izjavila je savjetnica kancelarke Angele Merkel u ponedjeljak, nagovještavajući da će se najveća evropska ekonomija morati suočavati s paralizirajućim ograničenjima i u kasnim zimskim mjesecima kako bi suzbila trend širenja zaraza od COVID-19 koji blaže mjere uvedene u prošlom mjesecu nisu uspjele obuzdati.

– Sveobuhvatno ublažavanje krajnje je malo vjerovatno. Januar i februar uvijek su teški mjeseci kada je riječ o zarazama respiratornog trakta – izjavila je Helge Braun, šefica osoblja kancelarke Merkel.

Na osnovu strožijih pravila, samo će prodavnice od suštinskog značaja kao što su supermarketi i apoteke, kao i banke, biti otvoreni od 16. decembra. Frizeraji, saloni ljepote i oni za tetoviranje morat će se zatvoriti.

Institut za zarazne bolesti Robert Koch (RKI) u ponedjeljak je izvijestio o više od 16.000 novozaraženih i 188 preminulih, što predstavlja skoro polovinu dnevnih slučajeva prijavljenih krajem prošle sedjice. Pad broja zaraženih mogao bi se, međutim, vezati s činjenicom da se manje testiranja obavlja i manje podataka se proslijedi RKI tokom vikenda.

Ministar ekonomije Peter Altmaier izjavio je da je odluka da se zatvore brojni aspekti društvenog i ekonomskog života neophodna kako bi se pandemija stavila pod kontrolu i spriječila recesija u narednoj godini.

VIJESTI

Najnovije vijesti