Ponedjeljak, 15 Aprila, 2024

Šta će biti sa evropskim viškom vakcina protiv korone: Hoće li biti podijeljen sa zemljama Zapadnog Balkana?

Bitna za vakcije se nastavlja

Evropska komisija (EK) se zalaže da se višak vakcina protiv koronavirusa, nabavljen za zemlje članice Evropske unije, podijeli sa zemljama Zapadnog Balkana, ali za sada ne zna kada bi to bilo izvodljivo.

Portparol EK Erik Mamer je, povodom zainteresovanosti medija za to kada bi “evropski višak vakcina” mogao da bude dostupan zemljama Zapadnog Balkana, poručio da trenutno trenutno postoji dosta nepoznanica u vezi s datumom i tempom kojim će vakcine biti dostupne.

– Naša jasna namjera je da ohrabrimo zemlje članice da višak vakcina podijele sa zemljama Zapadnog Balkana i drugim susjedima i da se to ogranizuje u jednom evropskom procesu – kazao je Mamer.

Mamer podsjeća na izjavu predsjednice EK Ursule fon der Lajen, koja je poručila da će se na nivou EU “koordinisati donacije vakcina iz zemalja članica Zapadnog Balkana” i dodao da se detalji tek razrađuju.

Mamer napominje da će vakcine koje će biti proslijeđene na Zapadnom Balkanu biti “iste kao i one koje se će se koristiti u EU”.

EK je sklopila šest ugovora za farmaceutskim kompanijama čime je obezbijeđeno preko 1,3 milijarde doza vakcina protiv Kovid19.

(Avaz)

VIJESTI

Najnovije vijesti